Започна новата процедура за управител на Здравната каса. Засега кандидатът

...
Започна новата процедура за управител на Здравната каса. Засега кандидатът
Коментари Харесай

Как се справят малките болници с липсата на лекари?

Започна новата процедура за шеф на Здравната каса. Засега претендентът е един. Докато се разпределят значимите постове в страната проблемите на опазването на здравето си остават все същите. Областната болница във Велико Търново търси 14 разграничи медици за няколко специалности. Според данните на националната статистика, броят на лекарите във великотърновско е под междинното равнище за страната.

В хирургичното поделение на регионалната болница се срещаме с доктор Владимир Ванев, който е избрал да специализира тук. Това лято на стаж в отделението са и трима студенти, които занапред ще станат лекари.

" Избрах хирургията, тъй като за мен това е най-благородната компетентност. Избрах да специализирам във Велико Търново, тъй като имах опцията по време на коронавирус пандемията да доброволствам в хирургично поделение. Отделението доста ми хареса, екипът също ", сподели доктор Ванев.

Ивайло Панов – стажант-лекар: Тук има доста по-голяма опция да се докосна до същинската медицина

Йоана Милева – стажант-лекар: Тук съумявам да науча както сестрински операции, по този начин и дребни хирургични техники, които съм сигурна, че ще са ми от изгода при бъдещата ми работа с пациенти.

Йордан Стоичков - стажант-лекар: Още от дребен знаех, че желая да се занимавам с медицина, беше ми детска фантазия, само че като влязох тук може би осъзнах, че желая да се занимавам с хирургия.



Липсата на фрагменти стартира да се усеща, изключително в звената на регионалните лечебни заведения.

" Всички знаем, че регионалните лечебни заведения са така наречен гръбнак на опазването на здравето в България. Голяма част от лекарите при нас се пенсионираха, а техните места не се попълниха от младежи. В момента в хирургията, която аз завеждам имаме повече от 5 свободни лекарски длъжности. Ние, наличният личен състав продължаваме да работим, не сме върнали нито един незабавен болен, само че всичкото това е обвързвано напрегнато и претоварване ", изясни доктор Николен Стойнов – шеф на хирургичното поделение.



Възможността още от първия ден на специализацията си да стартират действително да практикуват и дейно да оказват помощ в работата в отделението, била една от аргументите и за доктор Салина Бързенска и доктор Ралица Велева да специализират във Велико Търново пред опцията да останат в огромните академични лечебни заведения. Едновременно те поемат наряди и в незабавно поделение.

" Учим ги още първоначално, когато стартират специализация. Първо ни следят, по-късно вземат интензивно присъединяване в оперативната, в консервативната активност. Това, допускам, ги стимулира. Нашата цел е да ги научим да работят с пациенти, да се отнасят добре с тях, да имат интерес към работата, да не го вършат по обвързване ", уточни доктор Елка Миланова – шеф на офталмологичното поделение



Младите лекари носят огромна вяра, само че мотивирането и задържането им би трябвало да бъде главен приоритет за страната.

" Фокусът би трябвало да бъде ориентиран върху регионалните лечебни заведения, върху фрапантна промяна на заплащането, тъй като не е загадка, мотивацията е и от финансовия фактор. Да се улеснят процедурите по специализация, страната да заплаща специализациите, което също ще бъде от изгода на регионалните лечебни заведения. Крайно е належащо, приказва се доста, само че до този миг няма действителни решения в тази посока. Да, усилват се цени на клинични пътеки, усъвършенстват се битови условия, закупува се техника, ние разполагаме със супер съвременна диагностична техника, работим в доста положителни битови условия, казусът е този път да се обърне внимание към фрагментите ", сподели доктор Николен Стойнов.

Отвъд държавната политика и финансирането, един от главните фактори за мотивирането на младите лекари е доверието и отношението на пациентите.

Репортер: Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР