Започна Литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит. Гаубично

...
Започна Литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит. Гаубично
Коментари Харесай

Литийното шествие: Гаубично оръдие БТР 60Б, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, пренася тленните останки на патриарх Неофит 

Започна Литийното шествие с тленните остатъци на патриарх Неофит. Гаубично оръдие БТР 60Б, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, придвижва тленните остатъци на негово светейшество. Двигателят от бензинов е заменен с дизелов.

И цар Борис Трети, и патриарх Неофит са изпращани като обединители. Патриарх Неофит е именуван църковен интелектуалец, предан на висши добродетели като примирение, добрина и отдаденост. Неговата гибел потопи България в тъга. 

В литийното шествието вземат участие и гвардейци. Междувременно стотици българи останаха и зад загражденията пред патриаршеската катедрала " Св.Александър Невски " в продължение на часове, до момента в който протичаше литургията и опелото. 

Шествието ще премине през централните улици на София – " Оборище ", " Георги Раковски ", бул. " Цар Освободител ", бул. " Княгиня Мария Луиза " и ще приключи в храма " Света Неделя ".

Църквата " Света Неделя " е един от емблематичните храмове в София, отдаден на света великомъченица Неделя. Именно там е поискал да бъде заровен починалият патриарх Неофит. Тленните му остатъци ще бъдат положени в църквата след литийното шествие от катедралния храм " Св. Александър Невски ".

Освен глава на Българската православна черква, Неофит беше и митрополит на София. Точно " Света Неделя " е катедралата на Софийската света митрополия. В античния храм патриарх Неофит отслужва и първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия и патриарх на 10 март 2013 година

В храма е заровен екзарх Йосиф I през 1915 година

Последният дом на третия патриарх на България Неофит I патриарх български, катедралния храм " Света Неделя " е мястото, където Светейшият Владика е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, по-късно и възведен и в архимандритско достолепие.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР