Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по

...
Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по
Коментари Харесай

Трима непалски алпинисти са изчезнали на Еверест

Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в цепнатина по време на нанагорнище на Еверест - първият сходен случай на най-високата планина в света през този сезон, съобщи организация „ Франс прес “.

Те са прекосявали през подлия хладилник Кумбу, до момента в който е носело хранителни запаси към лагер 1 - междинна станция по маршрута към 8 849-метровия връх на планината.

" Все още получаваме детайлности, само че знаем, че тази заран те са били ударени от мощен снеговалеж и са изчезнали в пукнатината ", сподели Бигян Койрала от отдела по туризъм на Непал пред Агенция Франс Прес.

" Екипите в базовия лагер работят дружно за издирването и спасяването ", добави той.

Ледникът Кумбу е рисков, непрекъснато изменящ се мразовит шир, който изисква от катерачите да преодоляват пукнатини по нестабилни „ стълби “.

Хеликоптерът, изпратен за издирването, се завърна, без да открие изчезналите алпинисти.

Непалските водачи - нормално етнически шерпи от долините към Еверест, се смятат за гръбнака на катерачната промишленост в Хималаите.

Те съставляват към една трета от смъртните случаи на Еверест, което акцентира рисковете, които поемат в услуга на стотиците авантюристи, стремящи се да изкачат най-високия връх в света.

За всяка експедиция водачите правят няколко предварителни рискови пътувания, с цел да пренесат палатки, храна и кислородни бутилки до високопланинските лагери.

През 2014 година голяма маса от сняг, лед и скали пада и убива 16 непалски водачи в един от най-смъртоносните произшествия в Хималаите.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върхове в света. Всяка година планината посреща стотици приключенци през пролетния сезон за катерене, когато температурите са по-високи, а ветровете нормално са спокойни.

През този сезон държавното управление на Непал е издало повече от 500 разрешителни за нанагорнище на разнообразни хималайски масиви, в това число 243 за Еверест. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР