Започна гласуването за референдума в МакедонияВ 7.00 часа тази сутрин

...
Започна гласуването за референдума в МакедонияВ 7.00 часа тази сутрин
Коментари Харесай

Започна гласуването за референдума в Македония

Започна гласуването за референдума в Македония
В 7.00 часа тази заран в Република Македония стартира гласуването в Референдума. Имащите право на глас са 1 806 336 души. 1 725 913 от тях живеят в страната, а 76 060 в чужбина. Те ще пускат бюлетините си в 3 478 изборни секции в 80 общини.

Гражданите ще би трябвало да отговорят на въпроса дали утвърждават започването на договаряния за участие в НАТО и Европейски Съюз посредством приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има съвещателен темперамент. Договорът от Преспа не планува наложително осъществяване на референдум.

Държавната изборна комисия е длъжна 24 часа след формалното привършване на вота да разгласи формалните резултати. Те би трябвало да бъдат оповестени в Държавен вестник най-късно 15 дни от деня на вота. За нарушителите при вота - гласоподаване за повече от един гласоподавател или гласоподаване за друго лице санкцията сред 750 и 2250 евро.

Рекорден брой локални и задгранични наблюдаващи ще участват в изборните секции през днешния ден. Официалната цифра на упълномощените локални наблюдаващи е 11 907, на задграничните наблюдаващи е 493, а интернационалните организации изпращат 194 преводачи. Най-много наблюдаващи е акредитирало Сдружението за цивилен политики и начинания – 5 574. Освен от вътрешни, референдумът ще бъде наблюдаван и от задгранични публицисти. Референдумът в неделя ще следят 197 члена на задачата на ОССЕ / СДИЧП, а с тях ще участват и 129 преводачи.

Официално упълномощените задгранични публицисти са към 200. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР