Започна делото за срутването на моста "Моранди" в Генуа през

...
Започна делото за срутването на моста "Моранди" в Генуа през
Коментари Харесай

Започна делото за срутването на моста Моранди в Генуа

Започна делото за сриването на моста "Моранди " в Генуа през 2018 година против 59 подсъдими, подведени под отговорност за убийства и други дейния, свързани със гибелта на 43 индивида, предадоха АП и Ройтерс.

Сред подсъдимите има някогашни ръководители и специалисти от компанията, която поддържа множеството от мостовете и автомагистралите в Италия, както и някогашни чиновници в италианското министерство на инфраструктурата и превоза.

Голям сектор от моста "Моранди " рухва по време не мощна стихия на 14 август 2018 година, когато пътищата са претрупани от пътуващи летовници; коли падат от десетки метри височина върху руслото на пресъхнала река. Прокуратурата счита, че обвинените са знаели, че издигнатото през 60-те години на предишния век пътно оборудване и изложено на риск и че поддръжката му се е правила "през пръсти ", с цел да се спестят пари.

Архитектът на моста е препоръчвал постоянно премахване на ръждата от металните детайли поради корозивния резултат от влажния въздух, приближаващ близкото Лигурийско море. Архитектът препоръчвал и вземат ограничения против въздействието на мръсния въздух върху бетона.

През април т.г. съд в Генуа утвърди извънсъдебно съглашение сред прокуратурата и две компании - пътностроителната "Аутостраде пер Италия " и инжинеринговата СПЕА, - съгласно което те да заплатят на държавното управление 29 млн. евро, с цел да избягнат правосъден развой.

Делото бе стартира през днешния ден в наличието на родственици на починалите и ранените, само че съдът го отсрочи за 12 септември, а правосъдните съвещания би трябвало да приключат през юли следващата година. Предвид сложността на проблема, то може да се проточи след тази дата. Прокуратурата е показала лист с над 170 лица, които желае да призове като очевидци.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР