Заплатите в България м.г. са нараснали повече от производителността на

...
Заплатите в България м.г. са нараснали повече от производителността на
Коментари Харесай

Еврокомисията предупреди България за шоковите идеи при заплатите

Заплатите в България м.г. са нарастнали повече от продуктивността на труда, се показва в показания през днешния ден годишен отчет на Европейската комисия " Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа ", представен от организациите.

За същото сигнализираха и работодателските организации през седмицата. Според тях растежът на заплатите в България доста изпреварва продуктивността. За несъответствието те упрекват държавното управление, което непрекъснато покачва минималната заплата. Според бизнеса още по-притеснително е желанието на ръководещите да увеличи шоково приходите през 2018 г.

В бюджета е планувано минималната заплата да се увеличи от 460 на 510 лева, а заплатите в бюджетната сфера с 15%. Нашата страна бележи напредък от над пет % в почасовото възнаграждение на труда. Отчита се, че за разлика от множеството страни в Европейски Съюз, в България съвсем няма разлика в заплащането на наетите на цивилен и на трудови контракти, регистрира още Европейска комисия.

България е измежду страните с най-голям дял на хората, заети на повърхностен работен ден поради опциите, а не поради желанието им. България е измежду страните, в които се следи забележителен напредък на заетите в региона на обслужването. За разлика от множеството страни в Европейски Съюз, у нас има спад в заплащането на заетите в региона на финансите и бизнес услугите.

България е посочена измежду страните с най-голямо неравноправие в заплащането, съчетано с неспособност на обществената система да се оправи с този въпрос. Същевременно се отбелязва, че съгласно методите за оценка, резултатите могат да бъдат разнообразни, тъй като у нас смяната в политиките е съдействала най-вече за превъзмогването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 г.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР