Заплатите ще продължат да растат, като от финансовото министерство оценяват

...
Заплатите ще продължат да растат, като от финансовото министерство оценяват
Коментари Харесай

Еврото, петролът и металите ще поскъпват през 2018 г.

Заплатите ще продължат да порастват, като от финансовото министерство правят оценка номиналния напредък на разноските за един ангажиран на 7.4% през тази година.

© Osram Още по тематиката
Уникредит Булбанк чака 4.4% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2018 година

Според анализаторите тази година може да се окаже най-хубавата за стопанската система от рецесията насам
30 мар 2018
Българското население ще се стопи с една пета до 2040 година

Дори да се намали смъртността и да се раждат повече деца, отрицателните демографски трендове ще се запазят съгласно Българска академия на науките
28 мар 2018
Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и потеглиха нагоре. Прогнозите са за леко ускоряване на темпа през тази и идната година, само че сегашните равнища са към момента здравословни
16 мар 2018
Colliers: През 2018 година ще има мощен интерес към офиси, хотели и индустриални площи

След огромните покупко-продажби в бранша на комерсиалните площи инвестицонният интерес ще се насочи към останалите сегменти на имотния пазар
7 мар 2018
МВФ: По-ефикасни обществени институции са основни за ускорение на икономическия напредък

Застаряването на популацията и емиграцията постановат преосмисляне на метода, по който държавното управление разпределя бюджета
22 фев 2018 Петролът и металите ще продължат да нарастват, а доларът ще поевтинява по отношение на еврото през 2018 година На това залага Министерство на финансите в пролетната си макроикономическа прогноза.

Подобрените вероятности за растежа на международната стопанска система, съглашението на страните от ОПЕК за ограничение на производството на нефт и геополитическото напрежение в Близкия изток се чака да покачат цените на суровия нефт вид " Брент със 17.6% през 2018 година, до 64 щ.д./барел. Върху котировките на металите пък позитивен резултат ще има мощното търсене от страна на Китай, като тук евентуално става въпрос съответно за медта и продуктите от мед. Очакванията на ведомството за цените на суровините се базират на настройките на МВФ и Световната банка. Ако те се осъществят, цените на услугите и на превоза ще се усилят, а инфлацията през тази година ще се форсира леко до 1.9% (измерена през хармонизирания показател на потребителските цени).

Като цяло тази година растежът на международната и европейската стопанска система ще се форсира, което е добра вест за българския експорт. Икономиката на страната ще порасне малко повече през тази година, като финансовото ведомство залага на 3.9% растеж на Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне, преди седмица Уникредит Булбанк разгласява по-оптимистични настройки в своя прогноза - 4.4% през 2018 година и 4.2% през 2019 година

Ускорението тази година

Основният мотор на икономическият напредък през идващите няколко години ще продължи да бъде вътрешното търсене. През 2018 година мощна поддръжка ще окажат общественото ползване и вложения, а по-високия приход на семействата ще продължи да форсира частното търсене. Бизнесът също има високи упования за годината, изключително мениджърите от секторите строителство и услуги, се показва в прогнозата.

Освен ползване, растежът ще се движи и от повече вложения, най-вече в обществения бранш. Очакванията са капиталовложенията да набъбнат с цели 10.1% през тази година, до момента в който непознатите вложения ще запазят равнището си от 2-3% от Брутният вътрешен продукт. Кредитирането последователно ще се форсира до 2021 година, а упованията за растежа му са намалени по отношение на есенната прогноза на министерството поради по-бавното възобновяване на заема.

Силна година могат да чакат компаниите в бранша на услугите, където се чака ускоряване на експорта, до момента в който продажбите на артикули в чужбина ще запазят темпа си от 2017 година поради позитивните оценки за вероятностите на европейската стопанска система. От друга страна, вътрешното търсене и потребността от първични материали за експортно-ориентирани браншове ще засилят вноса. Така негативния принос на чистия експорт към икономическия напредък ще нарасне. Силното ползване на услуги пък ще вдигне цените им през тази година, което, дружно с предстоящите по-високи цени на храни и нефт, ще вдигне общото ценово ниво в страната.

Заплатите ще продължат да порастват

В прогнозата на финансовото ведомство се показва, че през 2018 година секторите, които ще продължат да търсят хора са промишлеността и услугите. Като цяло данните за пазара на труда ще продължат да се усъвършенстват, като упованията са през 2018 година безработицата да падне до 5.9% (при 6.2% през 2017 г.). Възнагражденията също ще продължат да порастват, като от ведомството правят оценка номиналният напредък на разноските за един ангажиран на 7.4% през тази година. Производителността на труда пък ще се покачва с към 3.5% на година. От документа на финансовото ведомство се схваща още, че пикът на пазара на труда се чака през тази година, по-късно темпът на нарастване на заетите и на възнагражденията ще се забави.

Поглед по-напред

Вътрешното търсене ще продължи да е водещо през целия интервал до 2021 година, само че темпът на напредък като цяло се чака да се забави (до 3.7% през 2021 г.). Така да вземем за пример през 2019 година настройките са за по-слаба капиталова интензивност от страна на страната, а по-късно се чака закъснение и на частното ползване поради по-ниския приръст на заетостта и действителните приходи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР