Заплатите на университетските преподаватели да бъдат обвързани със средната заплата

...
Заплатите на университетските преподаватели да бъдат обвързани със средната заплата
Коментари Харесай

Депутатите гласуват Закона за висшето образование, внесен от доц.Медиха Хамза и депутати от ГЕРБ-СДС

Заплатите на университетските преподаватели да бъдат обвързани със междинната заплата за страната. Това взеха решение депутатите, приемайки с 13 гласа " за " на първо четене в парламентарната просветна комисия промени в закона за висше обучение, препоръчани от депутати от ГЕРБ, отпред с  народния представител от Съюз на демократичните сили в парламентарната група ГЕРБ-СДС доцент Медиха, Красимир Вълчев и други

Според признатите промени, които следва да бъдат гласувани и на първо четене в пленарна зала, минималната заплата за най-ниската академична служба " помощник " следва да е не по-ниска от 125% от междинната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а междинната заплата на преподавателите в държавните висши учебни заведения - не по-ниска от 170% от междинната заплата за страната. За стипендиите на докторантите е предвидено техният размер да е не по-нисък от 125% от минималната заплата за страната. Сред новите текстове има категорично изтъкване, че средствата от държавния бюджет за висше образование се възнамеряват годишно в размер не по-нисък като сума и размер от Брутният вътрешен продукт по отношение на заложеното в бюджета за миналата година и следват задачите, заложени в Стратегията за развиване на висшето обучение. 

Ежегодно университетите ни образоват над 200 000 студенти, като тази делегирана от страната отговорност може да изпълнена единствено с стимулирани преподаватели, написа в претекстовете към законопроекта. " Същевременно се следи спад във финансирането за висше обучение и просвета. С признатия за 2023 година бюджет ясно се обрисува, че средствата за обучение и просвета като % от Брутният вътрешен продукт понижават. С признатите промени през 2023 година минималната заплата за най-ниската академична служба помощник е 1810 лева от 1 август и изостава от темпа на развиване, който би трябвало да се извършва, с цел да бъде академичната общественост в конкурентна среда и да се приближава до европейските критерии ", аргументират се депутатите, вносители на законопроекта.

Предната седмица заради придвижване на времето, депутатите отложиха гласуването на първо четене на законопроекта.

Днес още веднъж влиза в зала, чака се да стартират дебатите по него.

 

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР