Заплатите на депутатите от 46-ия парламент ще се определят по

...
Заплатите на депутатите от 46-ия парламент ще се определят по
Коментари Харесай

Депутатската заплата си остава същата

Заплатите на депутатите от 46-ия парламент ще се дефинират по същия метод, както в предходния . Това гласоподава Временната комисия по правене на правилника на Народното събрание. Предложението бе на Мая Манолова. В дебата бяха разисквани няколко разновидността.

Ива Митева разиска казуса и със заплатите в регулаторните органи . Тя заяви, че ще предложи нов модел на финансиране на всички органи, вързани към ръководителя на Народното събрание. " Ще свикам работна група с представители от всички парламентарни групи - да се прегледат всички регулаторни органи, пари за облекла, спомагателни съглашения, мандати, защото законът е променян на парче . Не считам, че ръководителят на КТБ би трябвало да получава 15 000 лева заплата и законът да му дава в допълнение заплащане, ББР - е 70 000 лева, други в пъти надолу. Трябва да се прегледа доста деликатно и отговорно. Депутатите не могат да стават предприемачи и да влизат да си вкарват лобистки закони ", изясни ръководителят на Народно събрание.

Самата Митева е подготвена да си покаже фиша със заплатата като народен представител , защото сега била по-ниска от тази на шеф в дирекция.

В тази връзка е подготвила писма до всички регулаторни органи , които да разгласят за предходната година какви спомагателни подтиквания са получавали.

Христо Гаджев от ГЕРБ разяснява, че възнагражденията са по-ниски, в сравнение с политическите кабинети от служебното държавно управление, а техните сътрудници там взимали повече в сравнение с народните представители. С тази тематика се злоупотребява, има други разноски, свързани със заплатите, в това число и заплата на президента, не би трябвало да се подхожда популистки, сподели той.

Крум Зарков пък разяснява казуса с това, че може да се спре преизчисляването на заплатите на всеки три месеца.

Първото, което би трябвало да се направи, е заплатата да се замрази , да се спре там, където е била в предишното Народно събрание. Ще се прекъсне преизчисляването и ще се събере група политическа, експертна, а МФ да направи оценката, изиска той.
 Председателят на Народно събрание ще си избира основен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии
Председателят на Народно събрание ще си избира основен секретар, 46-ят парламент ще има 21 комисии

Постоянните комисии да организират съвещания от вторник до петък

Затяга се контролът върху колите на депутатите

Бе коментиран и въпросът с колите на депутатите - Ива Митева заяви, че в Народно събрание има 130 коли и ще отстрани диспечерът, с цел да не се употребяват колите през нощта, а единствено когато е належащо на депутата за делегации и работа, а не народните представители да се возят от къща до къща.

Парите в плик останаха по банков път

Превеждането на 2/3 на заплатите, които сега се дават в плик за сътрудници, пространства и така нататък, ще се привеждат по банков път - взеха решение депутатите.

По предложение на Мария Капон на всеки три месеца народните представители ще би трябвало да си заявяват и на страниците си и на Народно събрание изразходваните средства, като си показват получателите - помощник или цивилен контракт.

Нещатни сътрудници

Председателят на Народно събрание Ива Митева разгласи, че ще изиска публична информация за всички цивилен контракти, подписани в 44-тия парламент, с цел да се види к акво е регистрирано и на кои лица . " Ще упорствам пред премиера да съблюдава наредбата и всички ведомства да разгласят всички цивилен контракти с размерите, при съблюдаване на Закона за персоналните данни. Нека е ясно защо са подписани цивилен контракти и защо се харчат парите на българските гласоподаватели ", разясни тя. Предложението й бе признато с 12 гласа " за ". Нещатните сътрудници на депутатите остават до трима. Бе отхвърлено да има специфични правила за лекарите-депутати , по този начин те остават на работа, в случай че не са на управителни постове.

Нови таблети за народните представители

Бе отхвърлено и предлагането на Ива Митева да се спре провеждането на телефонни диалози в Народно събрание, защото тя получавала непрекъснати сигнали от жители, даже упрекна депутати от Българска социалистическа партия, че организират такива и не стопират макар нейни забележки. Крум Зарков удостовери, че това е по този начин, само че я прикани да не влиза в ролята на класна ръководителка.

Депутатите от комисията желаеха да останат телефоните по банките, само че да не се употребяват в зала. В последна сметка Ива Митева заяви, че ще предложи в бюджета да бъдат планувани пари за таблети на депутатите, които да стоят на банката, с цел да могат народните представители да си правят напряко на тях работата и да си четат материалите, като концепцията й е с тях да може и да се гласоподава . Това не е конкретизирано към момента поради системата за гласоподаване. Предвиждали се и два монитора в залата за народните представители, които да са забележими и за жителите.

Призованите в Народно събрание

Депутатите от комисията не одобриха предлагането на Атанас Славов от " Демократична България " да се носи наказателна отговорност, в случай че лица, призовани да свидетелстват в Народно събрание, не се явят . Той даде образец, че има два отхвърли за даване на информация от Спецсъда и основния прокурор, което обезсмисля краткотрайните комисии. " Трябва разграничаване от функционалностите на Народно събрание и моментите, в които би трябвало достъп до информация, не може да зависи от органите, става дума за достъп до информация, а не за изземване на подготвеност. Ясно да се показва на лицата, призовани да свидетелстват пред комисията, че носят наказателна отговорност ", сподели Славов и изиска дисциплинираща наредба в този смисъл.

Председателят на Народно събрание Ива Митева обаче добави редакция да се явят при покана в Народно събрание.

Бе решено още 2 минути да е въпросът на народен представител към министър, а отговорът - три минути, с цел да се уеднаквят периодите, в този момент отговорът е 10 минути.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР