Заплатата за издръжка за един работещ е 1 394 лв.,

...
Заплатата за издръжка за един работещ е 1 394 лв.,
Коментари Харесай

КНСБ: 1 394 лв. са нужни за издръжка на човек, за тричленно семейство – 2 509 лв.

Заплатата за прехрана за един работещ е 1 394 лева, 2 509 лева са нужни за издръжката на тричленно семейство. На годишна база питателните артикули нарастват с 21,1%. Заради огромното нарастване на цените на питателните артикули пораства и заплатата за прехрана. Това стана ясно от изследване на КНСБ по отношение на наблюдаване на потребителските цени и заплата за прехрана от март 2023г., съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Нетният месечен приход за прехрана нараства с 3,1% на месечна база, а на годишна база – 14,6%, т.е. сумата за прехрана на 1 работещ, самичък живеещ, е 1394 лева, сподели Пламен Димитров, ръководителят на КНСБ.

Димитров посочи, че за едногодишен интервал от време нарастват с 320 лева нужните чисти доходи за тричленно семейство, и с 178 лева за един човек. „ Близо 1 796 лева би трябвало да е брутната заплата на независимо живеещ и работещ българин, с цел да може чистият му размер да бъде 1396 лева При тричленно семейство брутната заплата на всеки един работещ от фамилията би трябвало да бъде 1 617лв. Нарастването на заплатата за прехрана от 1 216 лева пораства на 1 396 лева за една година ", сподели още Пламен Димитров.

Виолета Иванова, заместител – шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ, посочи, че на повече от 2/3 от работещите не доближават заплатата за прехрана и, че макар че имаме нарастване на минималната работна заплата (МРЗ), тя продължава да бъде 43% от заплатата за прехрана. „ Наблюдава се понижения на цените на петрола, енергоносителите за бизнеса, на природния газ, все пак тези понижения не се усещат при крайния консуматор ", означи още специалистът и посочи, че са се подхванали ограничения, само че те нямат мощно отражение върху понижението на цените за крайните консуматори. „ Цените на тока за бизнеса регистрират още понижения, през март месец осреднените цени на тока за бизнеса регистрират спад с 56% и доближава 212 лева за мегаватчас, при 487 лева през същия интервал през 2022 година Цените остават на високи равнища и пораждат неустановеност, макар регистрирания спад надолу ", сподели още Иванова. Тя изясни, че цените на питателните артикули остават на високи равнища – вижда се нарастване с 23,1%. „ На годишна база питателните артикули нарастват с 21,1%, при нехранителните артикули има нарастване с 10,7%. Заради огромното нарастване на цените на питателните артикули пораства и заплатата за прехрана ", разясни Виолета Иванова. От питателните артикули цените на яйцата нарастват с 66% на годишна база, на зеленчуците с 18,2%, като цената на лука нараства с 40%. При захарта и захарните произведения на годишна база цените нарастват с 26,8%, като при шоколадовите произведения се вижда сред 5,3% и 11% нарастване на месечна база. При сиренето нарастването на годишна база е цели 54,3%. При месото – 23,1% нарастване още веднъж на годишна база, при хляба има нарастване с 18,7%, а цените на услугите в заведенията за публично хранене нарастват с 22% на годишна база ", сподели още Виолета Иванова.

Любослав Костов, специалист в КНСБ, акцентира, че на годишна база(март 2023г. – март 2022 г.) цената на прясното мляко нараства с 47,9%, на сиренето за кг. – с 34,2%, на захарта за кг. с 67,4%, на киселото мляко 3,6% масленост – повишаване с 30,7%, а при яйцата нарастването е 95,3%. „ По отношение на общата стойност на дребната потребителска кошница от 20 витално значими артикули по страни, се вижда, че в Испания хората могат да купят артикули от потребителската кошница със своята минимална работна заплата 23 пъти, Франция 26 пъти, Хърватия 11 пъти, Холандия – 28 пъти, Германия 32 пъти, Румъния – 11 пъти, до момента в който в България хората с минимална работна заплата могат да закупят 20-те витално значими артикули от дребната потребителска кошница единствено 7 пъти ", изясни специалистът. Любослав Костов показа и данни за изтеглени спестявания приблизително на разположение от семейството, от което излиза наяве, че през 2022г. изтеглените спестявания нарастват с 2,4 пъти по отношение на 2013г.

Пламен Димитров акцентира, че ние виждаме изпреварващ растеж на цените на 20-те витално значими артикули в дребната потребителска кошница – 25,9% нарастване, до момента в който заплатата за прехрана едвам с 15%. „ Повече от 2/3 от работещите се обезпечават на по-нисък приход от заплатата за прехрана, за едногодишен интервал темпът на повишаване на междинната работна заплата (СРЗ) от 13,1% изостава то средногодишната инфлация – 15,3%. Реално СРЗ за страната спада с 1,5 %, за публичен бранш спада с 5,8%, в частния бранш се задържа. Минималната работна заплата (МРЗ) нараства на годишна база с 14,6%. При тази динамичност и липса на политика по приходите, както и неефективното секторно КТД в частния бранш и изключително в услугите, работещите действително обедняват ", сподели ръководителят на КНСБ.

От синдикалната организация упорстват за приемане на Закон за държавния бюджет за 2023г., втора актуализация на МРЗ и достигането до размер 850 лева, въвеждане на необлагаем най-малко, в средносрочен интервал постигане на нива на МРЗ = ЗИ (Заплата за издръжка), допустимо най-бързото превозване на директивата за съответни и обективни минимални заплати на Европейска комисия, догонващ растеж на приходите, който да компенсира насъбраната двугодишна инфлация за интервала 2021- 2022г., както и растеж най-малко от 10% за 2023г. на всички заплати. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР