Заплахи за убийство, потрошаване на коли. Така живеят близо 100

...
Заплахи за убийство, потрошаване на коли. Така живеят близо 100
Коментари Харесай

Заплахи за убийство, потрошаване на коли: Стотици семейства живеят в блок на ужасите

Заплахи за ликвидиране, потрошаване на коли. Така живеят близо 100 в „ Обеля “. Те се опасяват за живота си откакто техен комшия подпали асансьор в постройката. По случая тече следствие, само че през това време никой към момента не е в сигурност.

В началото на март стана ясно, че мъж подпали двата асансьора в личния си блок и подвигна на крайник всички свои съседи

Докато тече следствието резултати и ограничения от институциите още се чакат. А през това време мъжът работи. Той насочва закани за ликвидиране и с потрошаване на коли.

„ Той постоянно е гледал в земята, постоянно върви с шапка, бърза походка ”, описват съседи. „ Много пъти съм го чувала да споделя на своята майка, че от тук жива няма да излезе, че ще я убие. Когато той възпламени асансьорите, аз го видях със личните си очи и побягнах. “

„ Отвътре се чу по какъв начин споделя: „ Ще взема ножа и ще ги изколя тия ”. Това е душевен тормоз – дни, месеци наред ”, споделя различен комшия

 Това е блокът на страха в „ Обеля ”

Един човек в него накара близо 100 фамилии да се опасяват да спят в личния си дом.

„ На два-три пъти го засичам – пред мен се качва, слиза, асансьорът и копчетата горят. Пъха салфетки и ги пали. След това възпламени долу таблото с кабелите на всички малките екрани. Ако не е бил комшията от първия етаж, сме щели да изгорим като факли ”, споделя Ангел Илиев.

По думите на Ивета Петрова пожарникарите, които добре познават адреса, са ги предизвестили, че това е човек, който е податлив да тръгне по етажите и да пали. Така единият асансьор беше напълно запален. А в другия беше открит бензин. Няколко нощи хората се принудиха сами да си бъдат защита, с цел да не бъдат подпалени още веднъж.

През това време тече следствие, от което към този момент няма резултат. Мъжът е арестуван от полицията 2 пъти за няколко часа, само че още веднъж е пускан на независимост.

Според съседи това го озлобява още повече

Райчо Стоименов споделя, че към месец, откакто запалил асансьорите, въпросният комшия почнал да ги заплашва в близкия магазин.

„ Сега ще видите какво ще се случи, ще ви наръгам, ще ви запаля, идиоти, целият блок ще изгори, ще ви лежа ”. Тръгна към мен с бърза стъпка да тича и аз в суматохата си взех решение да не му откликвам, а да се прибера в магазина. И стартира – ще те убия, ще видиш какво ще стане, ще ви запаля ”, споделя Стоименов.

След сигнал до 112 полиция идва на мястото, претърсва мъжа, открива нож в него и го разпитва.

Полицията споделя, че не може да направи нищо. Мъжът продължава да се разхожда – несмущаван. А всяка заран, като че ли с цел да не се отпускат, хората от блока намират по колите си изненада.

„ Абсолютно нищо не се е трансформирало. За жал такива сигнали, междусъседски свади и така нататък има непрекъснато и ограничения не се взимат. За страдание чакаме следващата ескалация ”, съобщи юристът на фамилията на Иван Владимиров – Нав – психологът, който беше убит от комшия Георги Радков. „ Това, което ние следим, е, че още първоначално, в зародиш на казуса макар подаваните тъжби няма резултат. И неналичието на този резултат надлежно обезверява жителите, че нищо не може да се случи. И те не подават повече сигнали, не спомагат на органите на реда, а пък самият причинител се окуражава. И ескалацията там стартира – било то от словесни нападки, стига се до вадене на ножове, потребление на оръжия “, изяснява той.

Казва се на жителите: „ Той не е добре индивидът ”, намеквайки за ментални проблеми. „ Пазете се от него ”

„ Да, обаче органите на реда- те би трябвало да се грижат този ред да се съблюдава. Вместо да се дават насоки жителите сами да се пазят, те би трябвало да ги предпазят. Трябва единствено да напишат просто една докладна до съответния прокурор, който може да инициира произвеждане, с цел да откри дали в действителност този човек има ментални проблеми, да бъде подложен под забраняване и неговият настойник да дава отговор за неговите дейности. И по този метод считаме, че още първоначално би има един възпиращ резултат ”, съобщи юрист Радков.

Хората в този блок без да желаят до болежка познават закона, само че някак не могат да разчитат на него

Те знаят, че преписките се бавят при служителите на реда. Прокуратурата пък влачи следствието месеци наред. Знаят, че всяка процедура ще отнеме месеци. През това време съседът им ще е с отвързани ръце.

„ Да, влачи се във времето и тъкмо това обезкуражава хората да оказват нужното подпомагане на органите на реда. Защото служителите на реда си потеглят от адреса, индивидът остава там, още повече когато той бъде освободен, той остава там, той се вижда всеки ден с тях. Насаме. Без очевидци ”, изясни Радков.

А ето какво обясниха от Министерство на вътрешните работи запитани за какво пускат сходни нарушители:

„ Ние не можем да лишаваме от независимост хора макар упованията на обществото, че полицията може да го прави. Ако има детайл на подценяване, само че това е доста субективно, доколкото всеки човек в даден миг може да подцени избрана обстановка. Претоварването, голямата бумащина, един редови служител на реда, каквито в тази ситуация се явяват кварталните, е сплескан. Смачкан от отговорности. Някои от тях, искрено мога да кажа, непривични и безсмислени, което пречи пък той да е пълностоен в останалата си работа. Ще ви дам напълно елементарен образец – 91 закона в страната ни принуждават да правим, ще го нарека услуги, на други министерства и държавни организации. Аз не считам, че това е обикновено, в случай, че всички тези организации и министерства разполагат с щатни чиновници, които са призвани да правят тъкмо това, което ни се разпорежда ние да правим вместо тях ”, съобщи Илия Кузманов, Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Източник: NOVA
Още вести четете в категория Крими&Темида
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР