Заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да затвори границата

...
Заплахата на президента на САЩ Доналд Тръмп да затвори границата
Коментари Харесай

Ако Тръмп затвори границата, САЩ остават без авокадо и текила

Заплахата на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да затвори границата сред Съединени американски щати и Мексико ще се отрази на американските консуматори, съобщи организация " Ройтерс ".

От авокадото върху препечените филийки до лайма и текилата в коктейлите маргарита, Съединени американски щати са в огромна степен подвластни от мексиканския импорт на плодове, зеленчуци и алкохол, с цел да посрещнат потребителското търсене. Близо половината от вноса на зеленчуци и 40 % от вноса на плодове в Съединени американски щати идват от Мексико съгласно последните данни от американското министерство на земеделието.

Американците ще изчерпат запасите си от авокадо за три седмици, в случай че вносът от Мексико бъде спрян. Това съобщи Стив Барнард, президент и основен изпълнителен шеф на най-големия производител и снабдител на авокадо в света " Мишън пръдюс " (Mission Produce).

" Не можете да изберете по-лош интервал от годината, защото Мексико доставя на процедура 100 % от авокадото в Съединени американски щати. Калифорния едвам стартира да го отглежда и има доста дребна годишна продукция ", твърди Барнард.

Тръмп съобщи в петък, че е доста евентуално да затвори границата тази седмица, в случай че Мексико не спре имигрантите, които влизат в Съединени американски щати. Пълното затваряне ще попречи на милиони хора, които пресичат напълно законно границата, с изключение на търсещите леговище и ще наруши търговия за милиарди долари, като към 137 милиарда от тях са от импорт на храни.

" Със сигурност ще имаме по-високи цени. Това е доста действителен проблем за американските консуматори ", твърди Моника Ганли, шеф на консултантската компания " Куартера " (Quarterra), профилирана по въпроси, свързани със земеделието и търговията на Латинска Америка.

Затварянето на границата ще се отрази и на двете страни. Мексико е най-големият внoсител на американски горива като дизел и бензин, някои от които се доставят по железниците. Не е ясно дали железопътните терминали ще бъдат наранени от затварянето на граничните пунктове.

Променящите се усети на потребителите ускориха търсенето на пресни и разнородни артикули и Съединени американски щати станаха все по-зависими от Мексико, с цел да посрещнат тези потребности. Вносът съвсем се е утроил от 1999 година.
Освен авокадото от Мексико идва и по-голяма част от вносните домати, краставици, къпини и малини. Въпреки че има и други производители на тези артикули в международен мащаб, отварянето на комерсиалните канали ще отнеме време, отбелязва Ганли. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР