Запасите от влага за пшеничните посеви в Добричка област са

...
Запасите от влага за пшеничните посеви в Добричка област са
Коментари Харесай

В Добричка област запасите от влага за пшеницата са много ниски, коментира учен

Запасите от влага за пшеничните посеви в Добричка област са доста ниски при продължаващата зима в района без сняг и дъжд, съобщи професор доктор Иван Киряков, завеждащ селекция на зърнено-житните и бобовите култури в Добруджанския аграрни институт. По думите му, в случай че метеорологичните условия продължат да са неподходящи, пролетта може да се окаже доста тежка за развиването на растенията.

Земеделските стопани в Добричко чакат новата зърнена годишна продукция от 1 300 000 декара, като районът обичайно създава най-вече пшеница в страната.
В землището на научния институт за целия януари са паднали единствено 10 литра на квадратен метър и обстановката е сходна в цялата област. През предходната стопанска година есенно-зимните ресурси от влага в края на март доближиха 160-180 литра на квадратен метър.

Засега осигуреността с влага за пшеничните масиви е няколко пъти по-малка, разясни ученият.

Професор Киряков разяснява, че пшеничните масиви са в друг стадий на развиване. Повечето посеви са братили и са добре зазимени, само че има и полета, които едвам в този момент стартират да се зеленеят, а другаде пшеницата още не е поникнала, добави ученият. По думите му, откогато зърнопроизводителите подценяват българската селекция, не е извънредно да се следи пролетно покълване на зърнената просвета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР