Запалени огньове, барикади и сблъсъци с полицията в деня, в

...
Запалени огньове, барикади и сблъсъци с полицията в деня, в
Коментари Харесай

Пожари, барикади и тонове тор пред ЕП, фермери влязоха в сблъсъци с полицията

Запалени огньове, барикади и конфликти с полицията в деня, в който водачите на Европейския съюз се събраха на среща на върха за парите за Украйна. Протестиращи белгийски фермери хвърляха камъни по полицията в Брюксел. Служителите на реда разпръснаха с водни струи гневните земеделци, които от своя страна възпламениха гуми, картонени кутии и сено пред постройката на Европейския парламент.

Над 1300 трактора блокираха придвижването към квартала на европейските институции, затворен за придвижване преди огромния митинг на фермерите, който съответства със срещата на върха на Европейския съвет в четвъртък. Белгийските фермери осъждат регулациите и наредбите към зелените политики, станали съгласно тях „ неуместни ”, както и съответно наложените дати за сеитба на културите и Закона за възобновяване на природата или дотациите за наново залесяване.

Гневът на фермерите е многофакторен. Например в Германия те са възмутени поради рестриктивните мерки за професионален дизел. Във Франция са признати регулации във връзка с използването на пестициди. Във Фландрия въпросът за нитратите е значим въпрос. Проблемът, който е общ за земеделските производители, е въздействието на „ Зелената договорка ” и екологичните ограничавания.

Европейската рамка, която беше сложена със „ Зелената договорка “ от една страна, и така наречен политика „ От фермата до вилицата “ от друга - значи, че цените ще се усилят с 10%, а количеството на продукцията ще намалее с 15%. И по този начин де факто ще би трябвало да се внасят артикули отвън Европа. И точно против тази рамка се бунтуват фермерите.

Синдикатите на фермерите постановиха белгийския министър председател Александер Де Кро да сложи въпроса в дневния ред на срещата на върха на Европейски Съюз в четвъртък. Европейските водачи разпоредиха на своите министри на земеделието да намерят решение за опростяване на административните процедури за фермерите. Това е и едно от настояванията, отправени по време на митингите, които минаха през континента през последните седмици. Според актуалните правила фермерите са изправени пред „ административна тежест, която е в действителност висока “, сподели белгийският министър председател Александер Де Кро. „ Помолихме министрите на земеделието за Съвета по земеделие на 26 февруари да излязат с проект за понижаване на административната тежест “, съобщи той.

Малко след края на Срещата на върха някои от водачите е срещнаха с делегация от фермери дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предварително на митинга бяха дадени доста предизвестия на жителите и водачите в Брюксел да заобикалят да влизат и излизат от белгийската столица с кола, а няколко основни пътища и тунели бяха затворени. Повечето от фермерите бяха млади белгийци, само че участваха и фермери от чужбина, в това число Франция, Италия и Испания.

Но на самия площад Люксембург, който се намира пред Европейския парламент, горяха огромни огньове и се изпразваха колички с тор. Имаше и земеделци, които хвърляха яйца по основната постройка на Народното събрание. Фермерите също демонтираха историческа статуя от 1871 година на площад Люксембург и я възпламениха.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР