Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при

...
Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при
Коментари Харесай

Д-р А. Кунчев: Няма условия за епидемия от западнонилска треската у нас

Западнонилската тресчица може да докара до животозастрашаващи положения единствено при хора с хронични болести и възрастни хора. Това съобщи за " Хоризонт " основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев, откакто случаи на болестта бяха регистрирани в Бургас и Пловдив.

Мъж в Пловдив, инфектиран със западнонилска тресчица, е на лекуване от 10 дни в клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ „ Св. Георги “. Мъжът е с инфектиране на мозъка - затруднение, което се демонстрира при към един % от инфектираните, положението му обаче се усъвършенства. Миналата седмица беше обявено и за инфектирана жена от Бургас, която не е развила затруднения. Вирусът се придвижва от комари.

Големият проблем е, че при 80% от инфектираните със западнонилска тресчица не се демонстрират признаци, а други 20 % признаците са като при грип.

„ От 1000 инфектирани не повече от 180 – 200 изобщо ще имат някакви признаци, а 90 % от тях ще имат това тридневно, от време на време леко засягане със субфебрилна температура, инертност, гадене – признаците на едни летен грип. И към този момент в доста, доста дребен % може да се стигне до съществени затруднения, най-вече неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската единствено при хора с повреден терен, висока възраст, хронични болести, което може да докара към този момент и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия. “

Това лято западнонилската тресчица взе десетки жертви в Италия и Сърбия, като съгласно Кунчев причина за това е нарасналата мокрота, удобна за комарите, които придвижват заболяването. Според него обаче няма условия за зараза на треската у нас.

„ По-различен беше и пролетният и летният сезон – с доста превалявания, което е опция за формиране на доста завирени, заблатени места, което пък усилва броя на комарите. Те са главният преносител и когато има повече комари, повече ухапвания, можем да чакаме и броя на случаите да пораства “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР