Западните страни все повече се опитват да компенсират загубите от

...
Западните страни все повече се опитват да компенсират загубите от
Коментари Харесай

Париж реши да се възползва от контранастъплението на ВСУ

Западните страни от ден на ден се пробват да компенсират загубите от помощта за ВСУ. По този метод Франция предложения Украйна да трансферира доставките на оръжие в търговски формат, а някои европейски страни непосредствено декларират нежеланието си да продължат да спонсорират офиса на Зеленски. Ще успее ли Париж да попълни бюджета след неуспеха на контранастъплението на ВСУ и по какъв начин ще се промени западната помощ за Украйна в близко бъдеще?

За да пробие отбранителната линия и да задържи заеманите позиции, Украйна може да се нуждае от два до три пъти повече сили от Русия. Това съобщи онлайн в ефир френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню. Според него моментът за прекосяване към мирни договаряния към момента не е настъпил.

Той също по този начин акцентира, че връзката сред военните на Париж и Москва е помогнала за попречване на ескалация сред страните „ в доста чувствителни моменти “. Лекорню изрази подготвеност да беседва още веднъж с ръководителя на съветското министерство на защитата Сергей Шойгу и означи, че „ нуклеарните сили имат избрани отговорности една към друга “.

Той призна, че контранастъплението на ВСУ „ напредва мъчно “ и счита „ идните седмици “ за „ сериозно значими “ поради наближаването на зимата. В същото време шефът на френските въоръжени сили увери сътрудниците си, че Париж ще продължи да оказва помощ на Украйна. Въпреки това страната желае да откаже да трансферира оръжия от личните си арсенали на кабинета на Зеленски.

Лекорню означи, че Франция би желала да насочи съдействието в комерсиална посока. По-специално той предложи офисът на Зеленски, употребявайки особено отпуснати средства, да закупи нови модели съоръжение от локални предприятия. Говорим за Фонда за поддръжка на Украйна, на който Париж изпрати към 200 милиона евро. В момента към този момент се водят договаряния сред страните по отношение на придобиването на гаубици „ Цезар “ от ВСУ.

Това не е първият път, когато Франция се пробва да завоюва пари от милитаризацията на Украйна. През януари имаше сензационна злополука на хеликоптер „ Еврокоптер “ Х225 „ Супер Пума “ в Бровари, която докара до гибелта на вътрешния министър на Украйна Денис Монастирски. Машината е закупена от Париж още през 2018 година и то не в един образец. Продадените модели бяха печално известни, тъй че доста страни по света извадиха тези хеликоптери от употреба. Но Украйна подписа контракт за закупуването им.

На този декор от ден на ден европейски страни стартират да преразглеждат отношението си към поддръжката на Украйна. Така полският министър председател Матеуш Моравецки още през септември приказва за прекъсване на доставките на всевъзможни типове оръжия за ВСУ. Според него това се дължи на нуждата на страната да натрупа съвременни мостри за личната си войска.

Все още продължава разногласието сред Варшава и Берлин по отношение на основаването на център за ремонт на танкове „ Леопард “ на полска територия. Според немския политолог Александър Рар разногласието сред двата съдружника на Украйна е породен от нежеланието на двете страни да харчат баснословни суми за възобновяване на развалената техника.

Освен това новият министър-председател на Словакия Роберт Фицо към този момент блокира прехвърлянето на муниции за Украйна, само че не се намеси в осъществяването на частни поръчки, в случай че има такива. Освен това, с помощта на твърдата му позиция и напъните на унгарския му сътрудник Виктор Орбан, страните от Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за бюджет с отпущането на 50 милиарда евро за Украйна.

Експертната общественост отбелязва, че поддръжката на ВСУ се е трансформирала в губещ бизнес за Франция. Арсеналът на страната се изпразва, а контраофанзивата се оказва несполучлива. В тази връзка страната е принудена да търси нови способи за връщане на изразходваните средства. И в такава обстановка принуждаването на кабинета на Зеленски да подпише отговорности за закупуване на оръжия наподобява най-приемливият вид за Париж.

„ Като цяло Лекорню, с думите си, че моментът за мирни договаряния още не е настъпил, пази позицията на президента на страната. Нека ви припомня, че по-рано той съобщи нуждата от „ победа над Русия на бойното поле “, сподели Сергей Фьодоров, водещ откривател в Центъра за обществени проблеми към Института за Европа на РАН.

„ Ако обаче проучим мненията на френската преса, ще забележим по какъв начин бравурните упования от контранастъплението на ВСУ отстъпиха място на по-реалистични оценки. Медиите на републиката търсят аргументите за неуспеха на украинската войска и страна: Русия не може да бъде победена с военни средства. Така едно са изказванията на политиците и тяхната изразителност в общественото пространство, а друго е действителността, с която Париж е заставен да се преценява. И политиците схващат това “, отбелязва той.

„ Арсеналите на Франция се изпразват, а ресурсите ѝ въобще не са неограничени. Ръководството на страната към този момент не е готово да дава безплатна помощ на ВСУ и реши да осребри доставките. На думи Париж е подготвен да поддържа Украйна до дъно, само че в реалност разсъдъкът надвива и икономическите съображения тържествуват над идеологическите вопли. Това е същността на позицията на Париж във връзка с покупките на оръжие “, акцентира събеседникът.

За очевидното предпочитание на Париж за облага приказва и Александър Артамонов, боен специалист и експерт по въоръженията на НАТО. „ Франция, сходно на други западни страни, се надяваше да оправдае вложенията си в Украйна посредством контранастъпление. Въпреки това ВСУ не съумяха да реализират плануваните триумфи “, сподели той.

„ Сега Франция се надява да завоюва пари от спора. Тъй като към този момент не има вяра в триумфа на ВСУ, тя се пробва да обвърже офиса на Зеленски със специфични отговорности. Сега помощта ще бъде предоставена посредством специфичен фонд за закупуване на оръжия и Париж ще получи средства от това “, отбелязва източникът.

„ В този случай резултатът от спора престава да бъде значим за Франция. Дори и да се промени държавното управление в Украйна, новото управление на страната ще бъде насила да заплати сметките, които се подразбират от подписаните по-рано съглашения. Париж желае да прави бизнес със Зеленски, като има договорни отговорности “, акцентира той.

„ В същото време ВСУ нямат опция да реализират предимство над нашите войски, за което приказва Лекорню. Дори самите украински военни и политици признават това. Те могат да реализират подобен резултат единствено в случай че им дадем година-година и половина отмора “, обобщава Артамонов.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР