Западните страни обявиха редовни доставки на военна техника за Украйна.

...
Западните страни обявиха редовни доставки на военна техника за Украйна.
Коментари Харесай

Новите “подаръци” за ВСУ. С какво ще се сблъскат руските военни

Западните страни оповестиха постоянни доставки на военна техника за Украйна. Обемите са дребни спрямо началото на 2023 година и гамата е по-скромна, само че някои типове оръжия Киев ще получи за първи път. Какво тъкмо и дали ще помогне на ВСУ на бойното поле?

Всичко има

Преди дни датският министър председател Мете Фредериксен разгласи, че Копенхаген ще трансферира цялата си артилерия в Украйна, защото армията не я употребява. Тя прикани съдружниците да последват образеца Ѝ и да изпратят на Киев военна техника, от която сега нямат потребност. Това наподобява обилно. Само на пръв взор обаче.

Датските сухопътни сили от 25 000 души нямат доста оръдия. Според бюлетина “Военен баланс ” има 19 самоходни оръдия “Цезар ”r и 15 самоходни 120-мм минохвъргачки A3MS “Кардом ” въз основата на бронетранспортьора “Пираня-5 ”. Френските “Цезари ” са добре познати на украинските артилеристи. Тези гаубици са много положителни оръжия, изстрелващи 155 мм осколъчно-фугасни снаряди на разстояние над 40 километра. Междуосието разрешава на самоходното оръдие да се движи бързо и да не бъде ударено от ответен удар.

Все отново 19 гаубици за хиляда километров фронт са капка в морето. Освен това тяхната бойна успеваемост в изискванията на дефицит на муниции внезапно понижава. Сега ВСУ изстрелват до 3000 снаряда от основния артилерийски диаметър дневно, до момента в който съветските войски изстрелват до 10 000. 120-милиметровият самоходен миномет “Кардом ” с обхват на пукотевица от осем до девет километра също надали ще помогне на Киев. Като се има поради всеобщото потребление на ФПВ дронове във фронтовата зона, такова съоръжение няма да издържи дълго.

Немски гаубици

Германският канцлер Олаф Шолц разгласи пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1,1 милиарда евро. Той ще включва, наред с други неща, това, което промишлеността особено поръча: 120 хиляди снаряда с диаметър 155 мм, две 35-мм зенитни артилерийски системи “Скайнекс ”, 100 ракети за системата за Противовъздушна отбрана ИРИС-Т с дребен обхват. Датите на доставка са 2024-2027 година По-голямата част от отпуснатите средства ще бъдат изразходвани за 36 самоходни гаубици надлежно в верижен и колесен вид ПзХ-2000 и РЦХ-155.

ПзХ-2000 към този момент е минал бойно кръщение. От лятото на 2022 година германците са предали на украинските въоръжени сили 28 „ панцерхаубици “. Оръжието е мощно и тъкмо, само че не изключително надеждно. Повечето от самоходните оръдия неведнъж са отивали за ремонт. И освен след удари от съветски дронове или снаряди. Цевта е предопределена за 4500 изстрела. Освен това неведнъж пораждат проблеми с шасито и механизма за товарене. Германското самоходно оръдие просто не беше готово за бойни интервенции с висока активност.

Но колесният РЦХ-155 към момента не е тестван в Донбас. Тази машина е напълно нова, пусната е в произвеждане през 2022 година Миналата година Киев изрази предпочитание да стане първият задграничен покупател и да закупи 18 единици. Точно това дадоха обещание германците още със слизането на гаубиците от конвейера.

Дистанционно ръководен модул със 155-мм оръдие Л52 е инсталиран на колесно шаси на бронетранспортьор “Боксер ”. Екипажът на самоходното оръдие е от единствено двама души, лидер и пълководец. Той ръководи артилерийския модул от бойното поделение на бронетранспортьора, всички интервенции по зареждане на оръдието са автоматизирани.

РЦХ-155 може да стреля с целия диапазон от 155-мм снаряди на НАТО, като осколъчно-фугасните снаряди, като френския “Цезар ”, поразяват на 40 километра. Скорострелност - девет изстрела в минута. Скоростта по автомагистралата е до 100 километра в час. По отношение на експлоатационните характерности самоходното оръдие наподобява много заплашително. Но неговата надеждност повдига въпроси. Оръдието на РЦХ-155 е същото като на ПзХ-2000, със същата устойчивост от 4500 изстрела. И също толкоз бързо ще се износи. Не е ясно по какъв начин ще се държи в бойни условия отдалечено управляемият артилерийски военен модул, който е тестван единствено на полигон.

Немското качество от дълго време към този момент не важи за немското военно съоръжение. Вижте единствено ултрамодерната и постоянно чупеща се бойна машина на пехотата “Пума ”, струваща 17 милиона евро и тежаща 43 тона. За съветската отбранителна промишленост обаче би било доста забавно да изследва уловените плодове на мрачния тевтонски талант.

Дронове и лодки

Канада трансферира на Киев повече от 800 многоцелеви БПЛА “СкайРейнджър Р70 ” на стойност към 70 милиона $. Тези дронове се създават от 2013 година и са претърпели повече от една рационализация. Един от тях - ФЛИР е оборудван с високочувствителна камера, която по характерности се приближава до цифровите устройства за нощно виждане - дава на оператора ясна картина в здрач и през нощта.

“СкайРейнджър ” извършва основно разследващи функционалности и също по този начин е кадърен да взема решение проблеми в региона на електронното разузнаване. По-специално, може да се употребява за наблюдаване на сигнали на мобилни телефони. Друга значима характерност е разновидността за сателитен надзор. Така през 2020 година австралийските военни демонстрираха, че дрон, ръководен от аероплан Ц-130Джей, получава поточно видео в действително време, даже без да е в директна видимост.

Дронът е подготвен да играе ударна роля. Прессъобщение от канадското държавно управление твърди, че може да вдигне до 3,5 кг тежест. Напълно задоволително за кумулативна граната. Това, съчетано с мощна камера за нощно виждане, прави “СкайРейнжър ” високоефективно средство срещу ризница през нощта.

Швеция също даде обещание пакет помощ от 683 милиона $. Има бойни машини на пехотата ЦВ-90, ПЗРК РБС-70, противотанкови ракетни системи ТОВ, ръчни гранати, гранатомети “Карл Густав ”, здравно съоръжение, 10 скоростни катера CБ-90, 20 лодки, подводно оръжие. Последните три позиции евентуално са предопределени за диверсии в кримско направление.

Превод: В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед15258Проф. Стоян Денчев: Политическата класа в България към момента не е " узряла " да одобри еднополовите браковеАлтернативен Поглед16505Проф. Стоян Денчев: Според мен извънредно време е сглобката да се разглобиАлтернативен Поглед15016България, единствена посредством Политическа партия АБВ, бе показана във форума „ За свободата на нациите “ в МоскваАлтернативен Поглед22047Веселин Киров: ЕНП е огромната губеща - ще бъде принудена на консенсуси с " Идентичност и народна власт " Алтернативен Поглед23756Веселин Киров: Френските либерали на Макрон се срутват до 14% преди евровота. Льо Пен качва 34%Алтернативен Поглед375135Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед252695Доц. Григор Сарийски: Сценарият за Европа е криза! България е с най-дълбок срив в индустриалното производствоАлтернативен Поглед232893Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед114648Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед96128Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР