Западните страни искат да предложат на Украйна модел на гаранции

...
Западните страни искат да предложат на Украйна модел на гаранции
Коментари Харесай

САЩ може да станат основен гарант за сигурността на Украйна

Западните страни желаят да предложат на Украйна модел на гаранции за сигурност, сходен на този, който има Израел. Основен поръчител може да бъдат Съединени американски щати, оповестява Дарик с позоваване на РБК-Украйна и The Wall Street Journal.

WSJ отбелязва, че подготовката на израелския модел на гаранции за сигурност на Украйна е доказана от полския президент Анджей Дуда и редица неназовани западни публични лица.

Според източници на американската медия концепцията за израелския модел за Украйна е създадена още през 2022 година от ръководителя на канцеларията на президента Андрий Йермак и някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Бившият асистент на Расмусен Фабрис Потие е декларирал, че Съединени американски щати би трябвало да станат главен поръчител за сигурността на Украйна. В същото време събеседниците на WSJ са показали, че Англия, Германия и Франция също може да станат гаранти. Властите на тези страни към този момент са " съгласни с подобен проект “.

Неназован американски чиновник е споделил пред WSJ, че полемиките по отношение на гаранции за сигурност към момента не престават.

Според западни представители, сходно съглашение сред Украйна и нейните съдружници може да промени хода на войната с Русия и документът ще помогне на Украйна да напредне по пътя към НАТО.

Неназованите чиновници също по този начин декларират, че съглашението за сигурност, което се основава на Киевския контракт за сигурност, ще бъде подписано след срещата на върха на НАТО на 11-12 юли.

Трябва да се означи, че Израел не е член на НАТО и съдружниците от Алианса не са задължени да пазят страната при положение на война. Споразумението сред Израел и Съединени американски щати планува, че Вашингтон се задължава да даде военна помощ на страната в размер на 38 милиарда $ сред 2019 и 2028 година

В същото време редица украински публични лица обявиха, че Украйна се нуждае от гаранции за сигурност за интервала преди влизането в НАТО. Украинските управляващи чакат такова съглашение да бъде подписано на срещата на върха на НАТО през юли.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР