Западните съюзници на Украйна ще дадат старт на артилерийска коалиция

...
Западните съюзници на Украйна ще дадат старт на артилерийска коалиция
Коментари Харесай

Франция с нова инициатива - обявява старта на артилерийска коалиция в подкрепа на Украйна

Западните съдружници на Украйна ще дадат старт на " артилерийска коалиция " на гала в Париж за подсилване на въоръжените сили на Киев против съветската войска.

Ръководеното от Франция и Съединени американски щати изпитание на 23 страни е част от така наречен контактна група " Рамщайн ", която сплотява повече от 50 страни, подкрепящи Украйна.

Френският министър на защитата Себастиан Лекорну ще управлява церемонията, съобщи Агенция Франс Прес.

Артилерийската коалиция " има за цел да сплоти напъните си, с цел да помогне на Украйна да разполага с артилерийски сили, които да дават отговор на потребностите на нейната контраатака и на бъдещата ѝ войска в кратковременен и дълготраен проект ", обявиха от френското министерство на защитата.

Ръководителят на украинската защита Рустем Умеров трябваше да анулира дълго плануваното си наличие в Париж в последния миг " от съображения за сигурност ", заяви френското държавно управление.

Нови оръжия, повече снаряди

" Голямата премия за Украйна е завършването на прехода от руско към западно съоръжение ", сподели Стефан Одран, съветник по интернационалните опасности.

Тъй като модерните западни оръдия употребяват 155-милиметрови снаряди, а не 122-милиметровите муниции на руската артилерия.

Европейският съюз беше заречен да достави един милион снаряда до пролетта на тази година, само че съгласно депутати от Европейския парламент до момента са доставени единствено 300 000.

Министерството на защитата на Франция съобщи, че производството на артилерийски муниции след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година се чака да се утрои до планувания месечен ритъм от 3 000 през тази година.

Това е надалеч по-малко от броя, който се изстрелват по фронтовата линия, показват специалисти.

Франция също по този начин е дала обещание 78 нови артилерийски установки " Цезар " за Украйна до началото на 2025 година, като шест от тях ще бъдат доставени " през идващите седмици ", заяви Министерството на защитата.

Париж ще заплати за още 12 от оръдията на стойност 50 млн. евро (54 млн. щатски долара), съобщи Лекорну.

Това оставя на съдружниците да намерят взаимно финансиране за останалите 60 броя.

През декември Министерството на защитата на Киев съобщи, че е " доста значимо Украйна да усили огневата си мощност с помощта на артилерийските системи, предоставени от съдружниците ", като изрази специфичен интерес към придобиването на още " Цезари ".

Франция към този момент е продала или дарила на Украйна 30 от оръдията, а други 19 от Дания.

Цезарите могат да изстрелват 155-милиметров снаряд на разстояние 40 км, след което бързо да трансформират позицията си, с цел да избегнат ответен огън от вражеската артилерия.

Френският президент Еманюел Макрон удостовери поддръжката си за Киев.

Франция е " в развой на завършване на съглашение " за сигурност с Киев, сходно на 10-годишното съглашение, подписано с Англия предходната седмица, добави той.

Новият външен министър Стефан Сежурн съобщи в Украйна, че Франция може да работи с Киев за " подсилване на потенциала на Украйна да създава (оръжия) на лична територия ".

Междувременно президентът разгласи във вторник спомагателни доставки на " към 40 " ракети с отдалечен обхват SCALP и " няколкостотин бомби " - в детайли разказани от източник, осведомен с проектите, като интелигентни бомби AASM, хвърляни от самолети.

Украйна също по този начин се нуждае от поддръжка за своята противовъздушна защита, която съвсем всяка нощ отблъсква офанзивите на съветски безпилотни самолети и ракети. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР