Западната провинция Херат в Афганистан беше засегната от земетресение с

...
Западната провинция Херат в Афганистан беше засегната от земетресение с
Коментари Харесай

Афганистанската провинция Херат беше засегната от трето земетресение за почти седмица

Западната провинция Херат в Афганистан беше наранена от земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер – третото земетресение след мощните земетресения, които убиха над 2000 души на 8 октомври.

Геоложката работа на Съединените щати заяви, че земетресението е станало малко след 8 сутринта (03:30 GMT) с епицентър на 33 км (21 мили) северозападно от град Херат, столицата на едноименната западна провинция.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Афганистан, обиден от второ мощно земетресение за дни Четирима жители на Обединеното кралство бяха освободени от задържане в Афганистан Хората в засегнатия от земетресението Афганистан употребяват лопати с голи ръце за изваждане на жертвите Снимки: Търсят се мъртвите и ранените, до момента в който земетресенията в Афганистан убиха 2000 завършек на списъка

Това беше последвано от забележителен второстепенен трус с магнитуд 5,5 20 минути по-късно, се споделя в известието.

Пълният обсег на удара към момента не е явен, само че организация AFP цитира Абдул Кадим Мохамади, основен доктор в районната болница Херат, който споделя, че „ досега са регистрирани 93 ранени и един умрял “.

Преди осем дни беше ударено друго земетресение с магнитуд 6,3 на към 40 км (25 мили) северозападно от Херат, последвано от няколко огромни вторични труса с по-малък магнитуд.

Това земетресение се оказа опустошително, изравнявайки огромен брой селски къщи и убивайки 2053 души, съгласно талибанските чиновници.


Същият регион претърпя различен мощен трус дни по-късно, само че това докара до гибелта на единствено един човек, защото доста жители бяха почнали да спят на открито от боязън от нови земетресения.

Докладите сочат, че доста поданици на региона към момента са спали на открито, когато земетресението удари в неделя, страхувайки се, че домовете им ще се срутят и ще ги заловен под руините.

След земетресенията пристигнаха прашни стихии, които единствено утежниха виталните обстановки и повредиха палатките, в които живееха оживелите.

„ Жителите на Херат са паникьосани и уплашени “, цитира AFP думите на 27-годишния магазинер Хамид Низами. „ Благословията на Аллах е, че това се случи денем, хората бяха будни. “

„ Много от нашите сънародници нямат къде да живеят и нощите стават все по-студени. “

Тъй като хиляди към момента живеят към руините на домове, където цели фамилии бяха унищожени за момент предходната седмица, Световната здравна организация (СЗО) споделя, че близо 20 000 души са били наранени от поредицата от бедствия, като дами и деца компенсират множеството от смъртните случаи.

Талибаните, които завзеха властта през август 2021 година след изтеглянето на силите на Съединени американски щати, се борят да дават помощ, защото страната към този момент е изправена пред филантропично предизвикателство и няма мощни връзки с интернационалните филантропични организации.

Много доброволци трябваше да изравят оживели и тела единствено с голи ръце след земетресенията предходната седмица.

Нито една страна към момента не е признала публично талибаните за държавно управление в Афганистан, а филантропичната рецесия в страната единствено се изостри, откакто доста страни отдръпнаха задграничната помощ.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР