Западът попадна в собствения си капан на агресивна военна политика.

...
Западът попадна в собствения си капан на агресивна военна политика.
Коментари Харесай

Западът попадна в собствения си капан на агресивна военна политика: Нова бежанска вълна чака Европа

" Западът попадна в личния си капан на нападателна военна политика. Докато поддържат стратегическата сигурност на Израел, страните от Европейски Съюз в този момент би трябвало да се погрижат за стотиците хиляди, в случай че не и милиони палестинци, които Тел Авив взема решение да депортира отвън Обетованата земя като част от арабското дефинитивно решение. Разрастването на военния спор ще провокира бежанска вълна, идваща освен от линията Газа, само че и от палестинските поселения в Западния бряг и Източен Йерусалим. Чудовищна филантропична злополука в Палестина е неизбежна. Въпроси за следвоенното възобновяване на разрушената инфраструктура не се повдигат нито в Израел, нито в други страни ". 

Така стартира аналитичният бюлетин на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма " Израел и Палестина ". Изследването е концентрирано върху наблюдението, разбора и оценката на средата за сигурност в региона на Израел и линията Газа. Извършва се също проучване на последствията от израелско-палестинския спор и по какъв начин това ще се отрази на процесите на радикализация, екстремизма и тероризма в Европа.

" Фокус " разгласява бюлетина на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма без редакторска интервенция.

АКТУАЛНА ОБСТАНОВКА

Палестински загуби: Към 01 ноември 2023 година са починали 8 796 палестинци в линията Газа и 119 палестинци в Западния бряг. 

Израелски загуби: Към 01 ноември 2023 година са починали 1 400 израелски жители, отвлечени са 240 индивида, като 5 от тях са освободени.

Южен бранш

Наблюдава се последователно увеличение на сухопътните маневри от страна на израелските отбранителни сили. От началото на военните действия Цахал (израелските отбранителни сили) е унищожила повече от 11 000 противникови цели, в това число оперативни щабове, принадлежащи на Хамас. Продължават въздушните удари над Газа от страна на израелските военновъздушни сили и обстрелите с ракети от страна на Хамас по обекти в Израел. Засилва се наличието на кораби от състава на военноморските сили на Израел в региона на Средиземно море.

Северен бранш

Хизбула продължава да обстрелва с ракети и минохвъргачки позиции на израелските отбранителни сили, както и израелски градове и села по границата с Ливан. Цахал дава отговор с въздушни удари и артилерийски огън.

Западен бряг

Израелските управляващи не престават да реализират антитерористична дейност. На 31 октомври 2023 година, в гр. Дженин, е арестуван генералният секретар на партията Фатах – Ата Абу Румайла. Според израелските служби за сигурност, високопоставеният палестински политически активист е финансирал с десетки хиляди шекели терористи и е помагал на търсени лица. Засилват се палестинските цивилен митинги в региона.

Западът попадна в личния си капан на нападателна военна политика. Докато поддържат стратегическата сигурност на Израел, страните от ЕС в този момент би трябвало да се погрижат за стотиците хиляди, в случай че не и милиони, палестинци, които Тел Авив взема решение да депортира отвън Обетованата земя като част от арабското дефинитивно решение. Израелските управляващи потвърдиха съществуването на план за депортиране на всички 2,3 милиона поданици на линията Газа в Египет. The Times of Israel допуска, че те ще бъдат настанени в палаткови лагери в Синайската пустиня. Тяхната суверенна арабска страна – де юре независима страна, прилежаща на Израел и равна на него съгласно международното споразумение от 1948 година – изживява последните си дни. 

ПОСЛЕДИЦИ И ТЕНДЕНЦИИ ЗА РАЗВИТИЕ

Чудовищна филантропична злополука в Палестина е неизбежна. Въпроси за следвоенното възобновяване на разрушената инфраструктура даже не се повдигат – нито в Израел, нито където и да било другаде. Къде и по какъв начин ще живеят оживелите не е приоритет на военното държавно управление на Бенямин Нетаняху, или на света на исляма.

Разрастването на военния спор ще провокира бежанска вълна, идваща освен от линията Газа, само че и от палестинските поселения в Западния бряг и в Източен Йерусалим. Евентуалното ескалиране на обстановката в районен проект и образуването на горещи точки в Южен Ливан и Голанските възвишения би довело до невиждан миграционен напън над цяла Европа.

Въпреки, че египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси и кралят на Йордания Абдула II нарекоха всеобщото депортиране " недопустимо принуждение “, 57-те страни от ОИК и 22 страни от Арабската лига не показаха необикновен възторг по отношение на настаняването на депортирани палестинци. Бежанците през днешния ден са рисков фактор за сигурността.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се пробва да окаже напън върху Кайро да одобри бежанци от линията Газа, като предложи на Световната банка да опрости огромния финансов дълг на Египет.

Съседите желаят да запазят секуларизма и либерализма, радикалният шариатски ислям и салафизмът са плашещи. Организацията Мюсюлмански братя (призната за терористична в Русия, Сирия, Египет, Бахрейн и др.) е основана от проповедника Хасан ал-Бана в египетската област Исмаилия, покрай Суец. През юни 2012 година представителят на това придвижване Мохамед Морси завоюва първите демократични президентски избори в Египет, Мюсюлманските братя направляваха Народното събрание.

Но не за дълго – армейският прелом върна секуларизма. Но Мюсюлманските братя и бедуинските ислямисти в Синай към момента оставаха мощ. Идеологията там е близка до Хамас и президентът ел-Сиси не рискува да приема бежанци, с цел да не ускори личните си твърдолинейни салафити.

Шиитите от Иран и хусите от Йемен към момента не са подготвени съществено да се бият, или да презаселят палестинците. Дори ливанската Хизбула балансира сред пиар офанзивите на контролно-пропусквателен пункт на границата на еврейската страна и апелите за мир и хуманизъм.

Забелязва се интензивност само от страна на турския президент Ердоган, само че там има търговски ползи. Когато огромните депортации основават нова вълна от бежанци в Европа, Анкара се вижда в ролята на медиатор, както направи с палатковите лагери на границата със Сирия.

Турция е главният център по пътя към Европа за всички поданици на страни, разрушени от нашествията на Съединени американски щати и НАТО в името на свободите и правата на индивида. Миграционната рецесия в Европейски Съюз стартира след войната в Либия и Сирия през 2011 година 5 милиона души получават статут на бежанци през 2015 година, избягали от войната и глада в Ирак и Афганистан – придвижвайки се е по турския път. Турция е спечелила десетки милиарди евро от предходни талази бежанци.

Няма причина за подозрения, че тя ще повтори този модел с палестинците, поради слабостта на Европейската комисия и всички други участници. Анкара ще остане главният бенефициент от палестинската рецесия.

Не бива да се не помнят взаимните ползи на Република Турция и Израел в региона на енергийната сигурност. Двете страни възнамеряваха създаване на подводен газопровод, който да доставя полутечен природен газ до Турция и южноевропейските страни от находището в Средиземно море " Левиатан “, което се експлоатира от Chevron и израелските компании NewMed Energy и Ratio Oil.

Забележителен е растежът през последното десетилетие на турско-израелската търговия, като единствено за 2022 година размерът и доближава 8, 91 милиарда $. За съпоставяне, изхождайки от данни на Турския статистически институт, износът на Турция към Израел през 2002 година е възлизал на 861, 4 млн. $, а вносът от Израел за същата година е бил 544,5 млн. $.

През всички години на своето ръководство, президентът Ердоган поддържа палестинската идея. По време на ръководството на Доналд Тръмп, когато Съединени американски щати реалокираха посолството си в Йерусалим, турският президент възрази изрично и изрази поддръжка за палестинската автономност. Анкара се пробва да балансира икономическите си ползи и одобряването на Турция като водач и обединител на сунитите в мюсюлманското цивилизационно пространство. Тази упоритост на Реджеп Тайип Ердоган е мъчно осъществима, имайки поради, че турските сунити са почитатели на ханафитската правнодогматична школа, а по-голяма част от арабските сунити са ханбалити. Възпиращ фактор се явява и конкуренцията с другата мощ, претендираща за водачество в сунитския свят, и която употребява сполучливо инструментариума на религиозната дипломация – Саудитска Арабия. Доминиращото ислямско обучение в арабската страна е уахабизма, чиито метафизичен основи са мощно арабоцентристки и антиосмански.

В същото време, в Турция се вижда усилване на антиарабските настроения и публичното неодобрение против притока на бежанци. Следва да се напомни, че в края на месец септември в гр. Трабзон беше осъществено нахлуване с расистки подбуди над кувейтски екскурзиант. Голяма част от турските жители възприемат арабските бежанци като причина за утежняване на икономическата обстановка в страната.

Досега се наблюдаваше привидна въздържаност на шиитската организация Хизбула. Ливанското придвижване поддържа палестинската идея, само че преди години е имало сблъсквания с Хамас на територията на Сирия. Събитията след 7 октомври 2023 година спомогнала за изглаждане на някои от предишните проблеми. Представители на Хамас и на Палестински ислямски джихад посетиха Ливан и се срещнаха с  генералния секретар на Хизбула Хасан Насрала. Заговори се за " единение на фронтовете “.

На 02 ноември 2023 година Хизбула извърши първата си офанзива с дрон против израелските отбранителни сили. В свое изказване шиитската формация оповестява, че е атакувала щаба на израелския батальон в Забдин. Други 19 военни обекта на Израел са атакувани с противотанкови управляеми ракети и артилерия.

Знаково е визитата в Русия на делегация на Хамас, водена от члена политическото бюро Муса Мохамед Абу Марзук. Срещата се организира в иранското посолство в Москва, като на нея участва заместник-министърът на външните работи на Ислямска република Иран Али Багери Кани и заместниците на съветския външен министър – Сергей Рябков и Михаил Галузин.

В ливанските медии на 28 октомври 2023 година беше оповестено изявление с Ихсан Атая, член на политическото бюро на Палестински ислямски джихад и  ръководител на отдела за арабски и интернационалните връзки на организацията, като същият е и специфичен делегат в Бейрут. Палестинският водач акцентира три съществени цели на офанзивата на Хамас над Израел (наричана от ислямистите интервенция " Al-Aqsa Flood “): опълчване на израелските управляващи, които не позволяват мюсюлманите да правят религиозните си обреди в джамията Ал-Акса в Йерусалим, освобождение на хилядите палестински пандизчии в Израел, и – като най-важна цел, се акцентира превантивния удар против готвена военна интервенция от страна на Израел по отношение на палестинската опозиция. Ихсан Атая добавя, че взетите от Хамас израелски заложници ще играя значима роля в бъдещи договаряния за освобождение на палестинските пандизчии, а в геополитически проект въоръженото нахлуване прекъсва самодейността за нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Израел. Важно е изказването на члена на Палестински ислямски джихад, че всеки блян на Израел да унищожи Хамас ще докара както до сливане на всички палестински съпротивителни придвижвания, по този начин и до отваряне на нови фронтове с други арабски ислямски придвижвания.

Въпреки, че Брюксел заявява поддръжката си за Тел Авив, единствено девет страни от Европейски Съюз са признали палестинската самостоятелност. Израелското лоби в Брюксел прокарва концепцията за пренасяне на всички " непотребни хора “ в Европа. Европейският съюз не е обединен в политиката си във връзка с  зраелскопалестинския спор. Испания се опълчи още когато при започване на октомври Брюксел взе решение да спре финансирането на Палестина след нападението на Хамас над Израел на 7 октомври 2023 година По-късно последваха остри изявления от редица испански държавници. Министърът по обществените права Йоне Белара Уртега назова израелските бомбардировки в Ивицата Газа " плануван геноцид “, като даже се разгласи за прекратяването на дипломатическите връзки с Израел. Възмущението си от погубването на почтени цивилни палестинци показаха испанският министър по въпросите на потребителите Алберто Гарсон Еспиноса и министърът по въпросите на равенството Ирене Монтеро. Категоричен в изявленията си е и испанският министър председател Педро Санчес, който прикани на 26 октомври 2023 година за интернационална мирна среща на върха и реализиране на спокойно съглашение сред Палестина и Израел. За разлика от доста други водачи в Европейски Съюз, испанският министър-председател прикани за преустановяване на огъня за филантропични цели.

При един изчерпателен разбор следва да се подчертава, че еврейската общественост в Европа не е еднообразен индивид и историческото разделяне на еврейския народ на две съществени етнически групи от ашкенази и сефаради намира отражение и в другите политики и визии за разрешаване на израелско-палестинския спор, изразени в израелските лобита в обособените европейски страни.

В Европа са тревожни трендовете за повишаване на равнищата на радикализация на религиозна и етническа основа, в резултат на все по-влошаващата се среда за сигурност в района на Близкия изток.

На 10 октомври 2023 година, преподавател атакува възпитаник в гр. Берлин поради това, че младежът е развявал палестински байрак в символ на взаимност със сънародниците си в Газа.

На 13 октомври 2023 година, 20-годишен радикализиран юноша умъртви преподавател във френския гр. Арас и рани други двама индивида. Един ден преди терористичната офанзива, френският министър на вътрешните работи беше въвел възбрана за провеждането на про-палестински демонстрации във Франция.

Вечерта на 16 октомври 2023 година в гр. Брюксел терорист от тунизийски генезис простреля двама шведски футболни почитатели и рани трети. На 17 октомври 2023 година в гр. Милано се организира антитерористична интервенция, при която бяха задържани един египетски жител и един натурализиран италианец от египетски генезис по обвинявания в присъединяване в съдружие за тероризъм и подбудителство към терористични закононарушения, като арестуваните са осъществявали цифрова агитация в поддръжка на ДАЕШ.

Сутринта на 17 октомври 2023 година доста автобусни спирки в гр. Лондон осъмват с надписи " Ислямът е зло “.  На 29 октомври 2023 година ядосана навалица от към 150 индивида нахлу на пистата на летище Махачкала в Дагестан (Руска федерация), с цел да стачкува против цивилен полет от Израел, като търсеше израелски жители, пробвайки да се саморазправи с тях.

На 31 октомври 2023 година френската полиция прострелва жена на парижката метростанция " Библиотека Франсоа-Митеран “, която е носила хиджаб и отправяла нападателни джихадистки апели, в това число е заплашвала, че ще се самовзриви.

Изброените събития са единствено част от маркерите, които обрисуват разрастващите се трендове за увеличение на публичното напрежение и радикализиране на огромни маси от хора, както и повишение на риска от екстремизъм и тероризъм.

Вероятната нова бежанска вълна, подбудена от израелско-палестинския спор, ще ускори обществените неравенства в Европа и апелите за принуждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР