Заобиколени от сложен набор от предизвикателства, които изправят човечеството пред

...
Заобиколени от сложен набор от предизвикателства, които изправят човечеството пред
Коментари Харесай

Световните лидери се събират на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Какво ще се случи?

Заобиколени от комплициран набор от провокации, които изправят човечеството пред невиждано до момента тестване, международните водачи се събират тази седмица в Организация на обединените нации под сянката на първата огромна война в Европа след Втората международна война – спор, който отприщи международна продоволствена рецесия и раздели огромните сили по метод, невъобразим от времето на Студената война.

Очаква се многочислените аспекти на войната в Украйна да преобладават на годишната среща, която се привиква в миг, когато доста страни и нации се сблъскват с възходящото неравноправие, ескалиращата климатична рецесия, опасността от многочислени гладни талази и подхранваната от интернет вълна от дезинформация и език на омразата – всичко това на фона на пандемията от ковид, която продължава към този момент трета година.

За пръв път от основаването на Организацията на обединените народи върху пепелта на Втората международна война европейските нации стават очевидци на война измежду тях, водена от прилежаща Русия, която разполага с нуклеарни оръжия. Нахлуването ѝ на 24 февруари освен заплашва оцеляването на Украйна като самостоятелна демократична страна, само че и кара водачите на доста страни да се тревожат за опитите да запазят районния и интернационалния мир и да предотвратят по-широка война.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че стратегическите разделения – със Запада от една страна, и Русия и от ден на ден Китай от друга – „ сковават световния отговор на трагичните провокации, пред които сме изправени “.

Той посочи освен разрушенията в Украйна от траялите близо седем месеца боеве, само че и въздействието на войната върху международната стопанска система.

Ескалиращите цени на храните и силата засягат най-тежко най-бедните хора в света, а нациите „ са погълнати от киселините на национализма и персоналния интерес “, вместо да работят дружно и да вземат решение разногласията по кротичък път – два правилото, които са в основата на Устава на Организация на обединените нации и са в основата на всичко, което Организация на обединените нации се пробва да прави.

„ Общото заседание се събира в миг на огромна заплаха “, съобщи ръководителят на Организация на обединените нации предходната седмица.

За първи път от три години насам водачите ще произнасят речите си персонално в голямата зала на Общото заседание. Вече няма да има авансово записани обръщения или хибридни съвещания, породени от Коронавирус, с едно изключение: Украинският президент Володимир Зеленски.

Въпреки възраженията на Русия и няколко съдружници, 193-членната асамблея гласоподава с голямо болшинство в петък, с цел да разреши на украинския водач да запише авансово речта си заради независещи от него аргументи – „ продължаващата непозната инвазия “ и военните дейности, които изискват от него да извършва „ отговорностите си в региона на националната защита и сигурност “.

Смъртта на английската кралица Елизабет II и нейното заравяне в Лондон в понеделник, на което доста международни водачи възнамеряват да участват, сътвориха главоболия за срещата на високо ниво в последния миг. Дипломатите и чиновниците на Организация на обединените нации се пробват да се оправят с измененията в проектите за пътешестване, времето за осъществяване на някои събития и логистично комплицирания график за изявления на международните водачи.

Гутериш пропуща погребението, с цел да ръководи срещата на високо ниво „ Трансформиране на образованието “ в понеделник, която той свика, с цел да сътвори условия за деяние по задачата на Организация на обединените нации за обезпечаване на качествено обучение за всички деца до 2030 година, която загуби обилни позиции по време на пандемията.

Същинската среща на международните водачи, известна като Общия спор, стартира във вторник сутринта с речта на ръководителя на Организация на обединените нации за положението на света пред 77-ата сесия на Общото заседание, която стартира на 12 септември. Повече от седем десетилетия Бразилия приказва първа, защото на първите сесии на Общото заседание тя непринудено се съгласяваше да приказва първа, когато никоя друга страна не го правеше.

Президентът на Съединени американски щати, който съставлява страната хазаин на Организация на обединените нации, обичайно е вторият оратор. Но президентът Джо Байдън участва на погребението на кралицата и речта му беше отсрочена за сряда сутринта. Очаква се сенегалският президент Маки Сал да заеме мястото на Байдън.

Близо 150 президенти, министър-председатели и монарси са включени в последния лист с оратори – доста огромен брой, който отразява смисъла на срещата освен за показване на гледната точка на всяка страна към света, само че и за частни срещи на четири очи и групови срещи, на които съгласно дипломатите се прави огромна част от международната активност.

Освен Зеленски, Байдън и бразилския президент Жаир Болсонаро, измежду другите държавни глави, които идват в Организация на обединените нации, са президентите на Турция, Иран, Франция, Колумбия, Южна Корея, Южна Африка, Египет и Венецуела. Сред държавните ръководители в листата са новият министър-председател на Англия Лиз Тръс, немският канцлер Олаф Шолц, който също се появява за първи път, както и министър-председателите на Япония, Израел, Ирак и Пакистан. Русия и Китай изпращат своите външни министри (б.р. същото важи и за България – само служебният министър на външните работи ще участва на срещата).

В продължение на доста години външните министри на петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с право на несъгласие – Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия и Франция – се срещаха в коридорите за обяд или вечеря

В продължение на доста години външните министри на петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които имат право на несъгласие – Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия и Франция – се срещаха на обяд или вечеря в коридорите. Дипломати обявиха, че тази година не се възнамерява среща.

По време на типичните седмици на високо ниво хиляди хора са в комплекса на Организация на обединените нации за речи и стотици съпътстващи събития. Но заради продължаващата пандемия тази година в централата на Организация на обединените нации се организират единствено няколкото събития, проведени от генералния секретар и ръководителя на Общото заседание. Десетки съпътстващи събития ще се проведат в други елементи на града.

Ричард Гоуън, шеф на Международната спешна група към Организация на обединените нации, съобщи, че Украйна и продоволствената рецесия ще бъдат двете „ всеобхватни тематики “, а посланието на западните водачи ще бъде ясно: „ Това е нападателна война на Русия и това е голяма офанзива против системата на Организация на обединените нации. “

Акцент ще бъде министерската среща на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 22 септември, отдадена на битката с безнаказаността във войната в Украйна – тематика, решена от Франция, която ръководи съвета този месец. Срещата може да сложи външните министри на петте непрекъснати страни в Съвета в една зала с поканения външен министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Посланикът на Франция в Организация на обединените нации Никола Дьо Ривиер съобщи в петък, че „ виновниците ще бъдат подведени под отговорност “ за „ трагичните последствия “, които „ съветската нападателна война “ е имала върху цивилното население в Украйна. А посланикът на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд съобщи, че Организацията на обединените народи е изправена пред „ рецесия на доверието “, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, което наруши суверенитета и териториалната целокупност на съседката ѝ, „ потъпка човешките права “ и нанесе удар по сърцевината на Устава на Организация на обединените нации, като преследваше война вместо мир посредством договаряния.

В петък тя съобщи пред кореспонденти, че отговорът би трябвало да бъде „ удвояване на нашия ангажимент към един кротичък свят и още по-силно придържане към нашите надълбоко заложени правила за суверенитет, териториална целокупност, мир и сигурност “.

Томас-Грийнфийлд настоя, че срещата на високо ниво „ няма да бъде доминирана от Украйна “, защото спорове се случват и на други места. Ето за какво съгласно нея Съединените щати се концентрират върху оправянето с продоволствената рецесия, както и върху изменението на климата, напредъка на международното опазване на здравето и спазването на Устава на Организация на обединените нации.

Гоуън от Кризисната група съобщи, че през последните седмици организацията му е забелязала, че африканските и латиноамериканските страни „ последователно се поддават на умората от Украйна “, а в доста елементи на Организация на обединените нации има чувство, „ че страните не желаят да им се постанова непрекъснато да атакуват Русия “. Сред западните водачи, и изключително в Съединени американски щати, има ясно схващане за нуждата „ да се задържат незападните страни на борда във връзка с Украйна “, сподели той.

Гоуън съобщи, че ще се вслушва и в „ недоволството “ на африканските народи и страните от световния Юг за това по какъв начин са били подведени във връзка с имунизациите COVID-19 и финансирането за справяне с изменението на климата и ескалиращите цени на храните и разноските за живот. Той също по този начин изрази страдание, че рецесиите в Мали, Афганистан и Йемен няма да бъдат на напред във времето.

Генералният секретар Гутериш, който преди малко посети Пакистан, където по думите му наводнената повърхност е три пъти по-голяма от тази на родната му Португалия, се нахвърли върху Групата на 20-те най-богати страни, които съгласно него са виновни за 80% от излъчванията, причиняващи световното стопляне.

„ Моето обръщение към международните водачи, които се събират тук, е ясно: Намалете температурата – в този момент “, сподели той. „ Не заливайте света през днешния ден, не го топете на следващия ден. “

Текстът е оповестен в „ Асошиейтед прес “ от Едит М. Ледерер. Преводът и заглавието се на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР