Заобиколени от разрушения, роднините на жертвите на земетресението в Китай

...
Заобиколени от разрушения, роднините на жертвите на земетресението в Китай
Коментари Харесай

„Къщите ни са изравнени със земята“: Пострадали разказват за живота след земетресението в Китай

Заобиколени от опустошения, роднините на жертвите на земетресението в Китай оплакват загубата на своите близки. В момента те са отседнали във краткотрайни подслони и при ниски температури високо в планините на Северозападен част на страната. Множество къщи се срутиха при земетресението, блъснало в понеделник вечерта, при което починаха минимум 131 души, а повече от 900 бяха ранени. Повечето от жертвите са в провинция Гансу, а останалите - в прилежащата провинция Цинхай. В село Янгва локалният гражданин Хан Чжунмин събира това, което е останало от срутената му къща, издигната едвам преди шест години. Никой от тричленното му семейство не е потърпевш, само че всички би трябвало да останат в пункт за настаняване.
Къщите ни са изравнени със земята. Все още е проблем да си набавим задоволително храна и да се стоплим, да не приказваме за покрив.
Хан Фуджун, локален гражданин на селото

Двама братя от село Янгва в епицентъра на окръг Джишишан са изгубили къщата си и член на фамилията си при земетресението. По-големият брат Ма Ченгмин сподели, че " изпълзял " от вкъщи си, откакто чул големия звук от земетресението. В следствие видял, че къщата му е срутена. Снахата на по-големия брат Ма Ченгюн е починала при земетресението.
Опитах се да се върна, с цел да взема одеяло за внука си, и хванах единия завършек на одеялото и го издърпах на открито, откакто тухлите се подвигнаха.
Ма Ченгюн, 67-годишен гражданин на село Янгва

Около 10 часа след първичното земетресение е имало девет вторични труса с магнитуд 3,0 или по-висок, като най-големият от тях е бил 4,1 по рихтер. Органите за изключителни обстановки в Гансу насочиха апел за 300 спомагателни служащи за издирвателни и избавителни интервенции, а чиновници на Цинхай оповестиха за 16 души, изчезнали при свлачища.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР