Заниманията с видео игри, т. нар. гейминг, ще бъдат включени

...
Заниманията с видео игри, т. нар. гейминг, ще бъдат включени
Коментари Харесай

СЗО включва играта на видео игри в списъка с психични разстройства

Заниманията с видео игри, така наречен " гейминг ", ще бъдат включени в листата с психологичните разстройства. Това разгласи Световната здравна организация при започване на януари. Предстои решението да бъде обнародвано в средата на 2018 година, когато за 11-ти път ще бъде освежен регистърът с заболяванията. Това в номенклатурата на СЗО е 11-тия документ International Classification of Diseases (ICD-11).

Причината да бъде обсъждан геймингът като психологично заболяване е обезпокоително огромният брой играещи, като " епидемията " обгръща всички континенти, възрасти, обществен статус, обучение, фамилно състояние. Експерти от разнообразни области на науката и медицината се сплотяват над това, че продължителната игра на видео игри трансформира освен метода на живот на хората, само че визира и душeвността, държанието, обществените им контакти, качеството им на живот.

“Кога геймингът става разстройство? ”

Експертите на СЗО, заели се с казуса, показват, че не всеки, който играе на видео игри, ще развие или е развил такова разстройство. Но когато то бъде изпуснато от надзор във връзка с времето, което човек прекарва, играейки, и в случай че геймингът пречи на всекидневните действия, то става рисково за психологичното здраве. За да бъде открито гейминг разстойството, би трябвало най-малко 12 месеца индивидът да бъде следен - по какъв начин се оправя с всекидневието, какъв брой време прекарва в игри и по какъв начин се отразява това на душeвността му и държанието му.

Включването на геймингът в регистъра с заболяванията на СЗО води до няколко последствия - ще бъдат вземани ограничения и ще бъдат предприемни начинания, както от организацията, по този начин и от държавните институции, от разнообразни неправителствени организации и запалянковци. Ще има стратегии по осведоменост и предварителна защита, изключително ориентирани към децата и подрастващите. Легитимирайки го като здравен проблем, ще може проведено и целеустремено да му се противодейства.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР