Занаятчии, лекари със собствени кабинети, адвокати, нотариуси и редица собственици

...
Занаятчии, лекари със собствени кабинети, адвокати, нотариуси и редица собственици
Коментари Харесай

Вижте кои пускат данъчни декларации само онлайн

Занаятчии, лекари със лични кабинети, юристи, нотариуси и редица притежатели на дребни компании би трябвало да подадат годишните си данъчни заявления за приходите онлайн. От 2020 година самоосигуряващите се жители наложително подават данъчните си заявления единствено по интернет, подсетиха от Националната организация за доходи.

В петък, 10 януари, започва акцията за подаване на данъчните заявления за приходите и облагите от 2019 година Хората към този момент могат да разпечатат от уеб страницата на Национална агенция за приходите новите формуляри, да ги попълнят и подадат в офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес или да ги изпратят по пощата.

Може да подадат декларациите и онлайн с Персонален идентификационен код (ПИК), който може да бъде взет гратис от всеки офис на Национална агенция за приходите.

Но в случай че изчакат до началото на месец март и подадат декларацията си онлайн, хората ще могат да се възползват от нова електронна услуга на Национална агенция за приходите – във формуляра авансово ще бъдат попълнени получените приходи от заплати, възнаграждения и цивилен контракти. Хората единствено ще би трябвало да ревизират дали данните са правилни и да изпратят онлайн формуляра.

При автоматизирано попълване на формулярите жителите сами ще би трябвало да вкарат единствено данни за приходите, за които в Национална агенция за приходите няма информация – да вземем за пример от наем за отдаване на парцел на физическо лице, от търговия с валута или с скъпи бумаги, които не са регистрирани на фондовата борса, приходи от продажба на парцели, които са облагаеми и така нататък

В данъчните заявления хората сами ще би трябвало да попълнят и облекченията, които желаят да употребяват, да вземем за пример за понижена продуктивност, за деца, за ипотечни заеми за млади фамилии и така нататък Към декларациите няма потребност да се ползват копия на решения на ТЕЛК.

Към годишната данъчна декларация към този момент няма потребност хората да ползват и служебни бележки за получени приходи от работодателите.

Цялата отговорност при подаване на декларациите е на жителите, написа „ Труд “. При подаване на данните в Национална агенция за приходите някой шеф може да допусне неточност за изплатените приходи. Затова хората би трябвало да прегледат данните и крайния резултат – какъв налог би трябвало да внесат в хазната. Ако има неточности, всички данни в автоматизирано попълнените формуляри може да бъдат поправени. Едва по-късно човек би трябвало да подаде декларацията.

Новото за компаниите е, че до 28 февруари (нищо че годината е високосна) би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите информации за изплатените приходи. В справката за изплатени трудови приходи главният шеф към 31 декември би трябвало да уточни и изплатени приходи на съответния служащ от предходни работодатели.

Отстъпка от 5% от налог върху приходите за довнасяне, само че не повече от 500 лева, може да се употребява до 31 март. За задачата жителите би трябвало да подадат декларацията си онлайн и да внесат дължимия налог до 31 март, а също така все още на подаване на декларацията не би трябвало да имат просрочени отговорности към хазната. Затова е добре авансово да ревизират на уеб страницата на Национална агенция за приходите имат ли някакви остарели отговорности, което става с ПИК.

Плащането на налога върху приходите може да стане по банков път, само че и на ПОС-терминал в банковите клонове в офисите на Национална агенция за приходите, като за тази услуга няма такса. Данъкът може да бъде заплатен и онлайн през уеб страницата на Национална агенция за приходите като за това също не се събира такса.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР