Занаятът на производителите на чипове може би изглежда като магия.

...
Коментари Харесай

Как TSMC овладя геополитиката на производството на чипове

Занаятът на производителите на чипове може би наподобява като магия. Те употребяват светлина, с цел да щамповат комплицирани шарки върху диск от бистър силиций с размера на паница, образувайки редици от електрически вериги. След като бъде изрязана от диска, всяка редица се назовава чип. Работата на чипа е да трансферира електрони с математическа акуратност, избрана от компютърен код. Чиповете правят математиката, която ръководи цифровия свят - от Twitter и TikTok до електрониката в танковете. Без тях цели промишлености не могат да действат вярно, както откриха производителите на коли, принудени да спрат производството си поради дефицита на микропроцесори. Най-важната компания в този сериозен бизнес е Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Тя управлява 84% от пазара за чипове, с помощта на най-малките и най-ефективни вериги, на които разчитат продуктите и услугите на най-големите софтуерни марки в света, от Apple в Съединени американски щати до Alibaba в Китай. Тъй като търсенето на най-сложните чипове нараства поради разпространението на бързите информационни мрежи и облачните калкулации, TSMC влага големи спомагателни средства, с цел да разшири своето владичество в най-новите трендове.
Диамантът на вярата Това се оказа сполучлив бизнес модел. Миналата година TSMC осъществя оперативна облага от 20 милиарда $. при доходи 48 милиарда $. По думите на Дан Хътчесън от анализаторската компания VLSIresearch компанията е " диамантът на вярата в полупроводниковата промишленост " - и с блестящата си пазарна капитализация от 560 милиарда $, е единадесетата най-скъпа компания в света. Тя е и остроумен геополитически артист, който се ориентира в възходящото китайско-американско напрежение, в това число по отношение на ориста на родината си, която Китай приема за лична територия и на която Америка предлага военна поддръжка. През 2020 година 62% от приходите на TSMC постъпват от клиенти с централи в Северна Америка и 17% от такива с местопребиваване в Китай. Компанията се оправи с геополитическото разделяне, като се трансформира в незаменима за софтуерните упоритости и на двете суперсили.
TSMC е учредена през 1987 година и през първия четвърт век е произвеждала най-вече незабележителни микропроцесори. Това стартира да се трансформира през 2012 година с първия контракт за произвеждане на мощни чипове за iPhone. Apple искаше TSMC да развиване индустриалната си технология колкото се може по-бързо, с цел да завоюва преимущество пред конкурентните производители на джаджи. Прословуто потайната американска компания хареса метода, по който Морис Чанг, създателят на TSMC, трансформира отбраната на комерсиалната загадка в един от целите си; гостите в пространствата на TSMC бяха задължавани да запечатат USB портовете на своите преносими компютри, даже и да посещават единствено конферентна зала. Две години по-късно чиповете на тайванската компания захранваха iPhone 6, най-продаваният смарт телефон за всички времена. Приходите от продадените 220 млн. броя дадоха началото на възхода на TSMC. Някои от съперниците на Apple също използваха TSMC като снабдител. Всички плащаха добре за напъните на производителя на чипове. Този непредвиден триумф принуди TSMC да върви напред. Компанията изпревари Intel, американския колос, който в миналото се радваше на монопол върху новите технологии, след което го остави зад себе си в праха (виж графиката). Единственият останал съперник при чиповете от най-голям клас, Samsung от Южна Корея, едвам съумява да поддържа темпото. Такава е индустриалната мощност на TSMC, че Питър Ханбъри от консултантската компания Bain счита, че компанията е дала на закона на Мур, предсказанието на промишлеността за удвояване на процесорната мощ на всеки две години, най-малко още 8 - 10 години живот.
Преднината пред съперниците растеПреднината на TSMC пред съперниците нараства. Компанията влага в съвременни заводи за чипове (известни като fabs) с невиждана скорост. През януари тя съобщи, че ще усили финансовите си разноски до 25 - 28 милиарда $ през 2021 година по отношение на 17 милиарда $ през 2020 година През април TSMC още веднъж увеличи сумата до 30 милиарда долара; 80% ще отидат за съвременни технологии. Фирмата възнамерява да похарчи 100 милиарда $ през идващите три години. Капитал - брой 20 Разработването на най-новите технологии преди другите съперници разрешава на TSMC да поставя по-високи цени и да печели повече и да влага облагата в идващото потомство технологии.
Тя също по този начин спря да понижава цените - което при производството на чипове, където процесорната мощ само е поевтиняла, е еднакво на повишението им. Главният изпълнителен шеф C.C. Уей съобщи, че ще пропусне плануваното понижаване на цените през декември 2021 година и ще резервира нещата по този начин за една година. Изследователската компания IC Insights пресмята, че TSMC може да зарежда сред два и три пъти повече на силициевата вафла, направена благодарение на най-модерните процеси, спрямо това, което идната най-модерна технология ще получи. Това основава позитивна противоположна връзка. Разработването на най-новите технологии преди другите съперници разрешава на TSMC да поставя по-високи цени и да печели повече, като облагата се влага назад в идващото потомство технологии - и по този начин нататък. Цикълът се завърта все по-бързо. Преди четири софтуерни генерации на TSMC им бяха нужни две години, с цел да може тези съвременни чипове да съставляват 20% от приходите; последното потомство се нуждаеше единствено от шест месеца, с цел да доближи същото равнище. Оперативната облага, която нарастваше приблизително с 8% годишно през десетилетието до 2012 година, от този момент се повишава приблизително с 15%. В композиция с приходите, които чип дизайнерите получават от полупроводници, основани от TSMC, компанията и нейните клиенти съставляват 39% от световния пазар на микропроцесори съгласно VLSIresearch по отношение на 9% през 2000 година и с една трета повече от преобладаващите в предишното Intel.
Компанията не е непобедима
Положението на TSMC е забележително. Но не и непобедимо. Опитът на Intel, които изостават през последните две генерации чипове заради софтуерни неточности, демонстрира, че даже и най-големите майстори могат да се спънат. Също по този начин производството на чипове е известно с цикличността си. Бумът води до свръхкапацитет и до банкрути. Търсенето може да отслабне, когато богатият свят излезе от пандемията, по време на която бяха купувани джаджи, даващи опция за работа и отмора вкъщи. Това би блъснало резултатите на TSMC и би довело до напрежение в салдото. Компанията разполага с 13 милиарда $ кешови запаси - скромна сума за черни дни за огромна софтуерна компания. За да подкрепи финансирането на най-модерните си заводи, тя емитира облигации на стойност 6.5 милиарда $ през последните шест месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР