Занапред просветният министър у нас ще може да отстранява ректори,

...
Занапред просветният министър у нас ще може да отстранява ректори,
Коментари Харесай

Професори и доценти ще губят титлите си при плагиатство

Занапред просветният министър у нас ще може да отстранява ректори, уличени в плагиатство, като за задачата ще назначава техни заместници за период от 6 месеца. Това стана ясно след гласуваните през вчерашния ден промени в закона за развиване на университетския състав, импортирани от ГЕРБ и Патриотите.
Ректор ще може да бъде отстраняван и в случай че не освободи от служба свои подчинени, за които също се откри, че са преписали от непознати научни писания.
Текстовете се считат за революционни, тъй като за пръв път вкарват процедури за определяне на научно плагиатство и наказания за това, в това число лишаване на научни трофеи. Прави се опит и да се върне в естествени граници придобиването на научни степени и заемането на университетски длъжности, откакто години наред университетите бяха оставени да създават професори и доценти по съмнителни критерии.
Депутатите одобриха текстове, въвеждащи дълго чаканите от научната общественост правила и ред за определяне и наказване на плагиатството, каквито сега липсваха. Конкретизирано бе, че отсега нататък министърът ще ревизира сигнали за нарушавания при провежданите процедури за университетски длъжности, за спор на ползи при журитата и за плагиатство в дисертационните писания. Сигналите няма да са анонимни - би трябвало да съдържат името, адреса и подписа на подателя, да разказват нарушаванията и да показват доказателства за тях.
Според признатите през вчерашния ден ремонти отсега нататък заповедите на ректора за отсъждане на научни степени или заемане на университетски длъжности ще могат да се апелират и пред министъра на образованието, а освен пред съда по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
При определяне на плагиатство или неистинност на предоставените данни професорите и доцентите ще губят купите си, а на докторите и докторите на науките ще се лишават научните степени. С тази задача са натоварени само ректорите на университетите. Министърът ще може да предлага и лишаване на програмната акредитация на съответните докторски стратегии на висши учебни заведения или научни организации, в случай че те редовно нарушават разпоредбите.
Откритите и незавършилите до влизането в действие на закона процедури за придобиване на научни степени и заемане на университетски длъжности се довършват при досегашните условия, одобриха още депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР