Замисляли ли сте се някога защо разположението на копчетата върху

...
Замисляли ли сте се някога защо разположението на копчетата върху
Коментари Харесай

Ето защо копчетата на жените са от ляво, а на мъжете от дясно

Замисляли ли сте се в миналото за какво разположението на копчетата върху мъжките и женските облекла е друго? Може и да не сте забелязали, само че копчетата върху женските облекла са от лявата страна, а върху мъжките – от дясната. Има няколко разнообразни версии за това, които ще ви разкажем през днешния ден, а вие сами преценете на коя от всички да вярвате.

Предполага се, че една от аргументите е кърменето. Има версия, че за дамите постоянно е било по-удобно да държат бебето с дясната си ръка. За елементарно освобождение на гърдата за хранене на бебето, копчетата се зашивали още от древността от лявата страна.

Оръжието и скоростта на реакцията са една от аргументите съгласно някои хора, заради които копчетата на мъжките облекла са зашити от дясната страна. Според тази догадка представителите на мощния пол в предишното, а и до през днешния ден, постоянно носят оръжието си от дясната страна. За да се улесни издърпването му копчетата се зашивали от дясната страна на облеклата им. По този метод те можели бързо да издърпат хладното оръдие от облеклата си и да всеят боязън в съперника.

Друга догадка са прислужниците. Предполага се, че копчетата се зашивали от лявата страна на женските облекла, защото по този метод услугите, които обличали значимите дами, по-лесно боравели с тях. Знатните мъже пък сами се обличали и по тази причина при тях бутоните останали от дясната страна.

И може би една от най-достоверните версии – Ако разгледаме остарели исторически фотоси ще видим, че копчетата на мъжките палта са ситуирани и от двете страни. Най-вероятно, традицията да ги шият на разнообразни места се заражда по време на разцвета на всеобщото произвеждане на облекла. Сега може да се означи, че местоположението на копчетата най-често се дефинира не от пола на потребителя, които ще носи дадената дреха, а от страната на производството й. Някои дизайнери към момента се придържат към авансово открития стандарт и някои от тях към момента поставят копчетата от ляво или от дясно според дали дрехата е предопределена за мъж или жена.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР