Замисляли ли сте се, че хобитата ни могат да ни

...
Замисляли ли сте се, че хобитата ни могат да ни
Коментари Харесай

Изберете хоби, което ще ви направи по-умни

Замисляли ли сте се, че заниманията ни могат да ни създадат по-умни и да подобрят паметта ни дълготрайно?

Всеки си има своя метод да се отпусне, всеки си има своите занимания и пристрастености – някои обичат да плуват, да спортуват, други да играят шах или просто да погледат филм.

Но заниманието може да ни направи и по-умни. Ето кои са 7-те типа занимания, които усъвършенстват когнитивните качества.

Учене на непознат език

Винаги сте имали пристрастеност към непознатите езици, страни и култури? Ако е по този начин, то може да извлечете най-хубавото от тази своя пристрастеност, като подобрите езиковите си умения. Изучаването на непознат език ще ви даде един по-дълбок взор върху културата, историята и традициите на непозната за вас страна, само че и ще ви помогне да споделяте по-добре, по-бързо и елементарно. Въпреки необятното разбиране, че е най-добре да се учи непознат език като дете, възрастните също могат да се облагодетелстват от това. Изучаването на език ще усъвършенства действието на мозъка и ще ви помогне в разрешаването на проблеми като тренира мозъка ви – с малко процедура ще забележите, че разсъждавате по-ясно, а от време на време даже ще мислите на непознат език.

Играйте видео игри

Вярно е, че доста, или даже множеството, видео игри са неприятни както за деца, по този начин и за възрастни, някои от тях могат да бъдат и положителни за умствените качества. Ключът е в разпознаването на подобаващата игра. Редица проучвания потвърждават, че видео игрите могат да подобрят координацията на очите. В същото време упражняват уменията ви за сериозно взимане на решения – с други думи, ще сте способни да взимате радикални решения, които ще подобрят живота ви по един или различен метод.

Фокусирайте се върху игри, които предотвратяват замъгляването на мозъка

Мозъчната “мъгла ” е постоянно срещано положение през днешния ден, само че за благополучие има някои игри и ментални извършения, които оказват помощ да държим мозъците си будни. Влекат ли ви гатанките и сходни занимания? Решаването на гатанки и игри на думи, както и всички действия, които подтикват мозъка, понижават риска от насърчаване на деменция на по-късен стадий с 60%. Да играете предизвикателни за мозъка игри усъвършенства паметта, което е изключително потребно, когато навлезете в по-зряла възраст. Има обилие от сходни стратегии и игри, които ще накарат мозъка ви да работи интензивно.

Пъзели

Всички обичат пъзелите, без значение какъв брой досадни могат да се окажат огромните пъзели, когато не успявате да откриете изчезналото късче. Но тъкмо това е, което прави пъзелите красиви – това са мозъчни дразнители, които подтикват мозъка ви, карат ви да мислите и оказват положителен резултат върху интелекта ви. Не единствено пъзелите ви вършат по-умни, може да се фокусирате и върху кръстословица. Кръстословиците също са отлични тийзъри, които ще ви оказват помощ да подобрите когнитивните си качества, без да инвестирате кой знае какви пари, а и комфортно може да ги вземете с вас даже в градския превоз.

Колекциониране на монети и други предмети

Друго значимо, а и доста прелестно занимание, е колекционирането. Това ще ви помогне да разберете повече за света, който ви заобикаля – без значение дали събирате остарели монети или банкноти, или пък сте решили да събирате инсекти, да бъдете колекционер има резултат за мозъка, който не е за занемаряване. Важно е да бъдете любопитно и да желаете да научавате повече и повече.

Четете!

Четенето безспорно е едно от най-хубавите занимания. Има милиони книги по света, а човек не може да прочете даже 1% от тях през живота си. Книгите оферират неповторим, извънреден метод на схващане на света, оферират “въображаем балон ”, безвредно място, на което можем да отидем всякога, когато имаме потребност да се откъснем от действителността. Едно от най-хубавите неща, които може да извършите, е лист с най-малко 10 книги, които да прочетете през годината, и да ги сортирате по тема. Четенето ще резервира съзнанието ви будно и фокусирано, да не загатваме, че ще усъвършенства и речника ви.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР