Заместник-председателят на Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов е разработил

...
Заместник-председателят на Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов е разработил
Коментари Харесай

Общински съветник представи проект за Армията, възможно е строеж на нов стадион в рамките на ограниченията

Заместник-председателят на Столичния общински съвет арх. Борислав Игнатов е създал план за нов стадион на ЦСКА - София. Идеята му е да покаже, че и в границите на рестриктивните мерки, наложени в парковата среда на Борисовата градина, е допустимо да се построи съвременен стадион за 25 000 души.

" Съобразил съм се с всички условия на УЕФА, на Закона за устройство на територията, Закона за културното завещание и направения Подробен организационен проект на парка ", изясни арх. Игнатов. Той желае да помогне за обновяването на стадион " Българска войска " и по този начин да покаже, че не е съперник на това начинание, както го укоряват някои последователи на " алените ".

" Казвал съм в изявленията, че някогашните ръководещи ви баламосват от години с подправени обещания, само че това в никакъв случай не е значело, че съм срещу стадиона.
Стадионите от тази категория костват към 2000 евро за едно зрителско място. Ако е за 25 хиляди фенове, значи ще трябват към 50 млн. евро. Идейният план не планува вкопаване на игрището с 2.5 м надолу и унищожаване на земните диги под сегашните трибуни, каквито са предходните оферти, показва арх. Игнатов във " Facebook ".

" Ако се схване концепцията ми да не се отстраняват земните откоси (насипите) и те да се употребяват, защото са здрава основа, сумата може да бъде съкратена сензитивно ".
Именно премахването на земните диги, върху които са сегашните трибуни, е препъникамъкът за цялостното възобновяване на спортното оборудване. Ако те се отстранен, тогава се нарушава Закон за устройство на територията и ще стартират процедури, в това число и правосъдни, които ще забавят строителството, а могат и дефинитивно да го прекратят. Това сочи анализът на юриста Борис Милчев от общинската комисия по архитектура. В плана на арх. Игнатов са планувани 38 входа-изхода в четирите бранша, които да обезпечават бързо и гладко придвижване на хората. Сега стадионът разполага с 10 входа-изхода.

Другият сериозен проблем пред вложителите и проектантите е неналичието на пространства за паркинги към стадиона.
" Дежурните оправдания за настояването паркингът да е пред стадиона постоянно са били две: българските закони и УЕФА. Истината обаче е, че по нашите закони е позволено стадионът да няма паркинг, тъй като " Българска войска " е в историческата част на Борисовата градина, монумент на културата, и е директно обслужен от метрото.

Какво споделя УЕФА за паркоместата? За да получите най-високата категория за стадиона, са нужни единствено 150 ВИП места, които, забележете, не е наложително да са до стадиона, а в пешеходна непосредственост. Такава непосредственост е точно паркингът, очакван от проекта на бул. " Драган Цанков " (под автокъща " Капитолия " ), както и съществуващият буферен паркинг на метрото, който може да се употребява при събития с контракт сред мениджмънта на стадиона и Столичната община. Ползването на тези две благоприятни условия взема решение казуса с паркирането ", уверен е арх. Игнатов.

Стъпките за реализация на новия стадион на ЦСКА - София минават през бързо приемане на Подробен устройствен план на Борисовата градина; образуване от притежателите на интернационален архитектурен конкурс за стадиона с изнесен паркинг на бул. " Драган Цанков ", по-късно финансиране и започване на строителството.
" Опитът демонстрира, че при добра организация и финансиране целият стадион може да е подготвен за 24 месеца ", твърди арх. Игнатов.
 Държавата, общината и ЦСКА - София ще разискват на следващия ден градежа на Държавата, общината и ЦСКА - София ще разискват на следващия ден градежа на "Армията " 10 яну | 16:59  Адвокатът на Адвокатът на "червените " чака по-продуктивна среща за "Армията " 7 яну | 09:33  Министърът на спорта приказва с основния проектант за Министърът на спорта приказва с основния проектант за "Армията ", следва значима среща с ЦСКА - София 5 яну | 19:14  ЦСКА - София няма да заплаща наем за ЦСКА - София няма да заплаща наем за "Армията " и Панчарево след учредяването на смесено сдружение 23 дек | 12:41  Инджов за Инджов за "Армията ": Към момента проектът ни не може да бъде осъществен, неверно е да се приказва за наем 23 дек | 12:18  Министър Василев: Казусът с Министър Василев: Казусът с "Българска войска " не е толкоз комплициран 23 дек | 11:12  Общината позволява нов стадион вместо ремонт на Общината позволява нов стадион вместо ремонт на "Българска войска " 21 дек | 10:33 Още от БГ Футбол  Хората на Бербатов внасят документите за нов Конгрес на БФС Хората на Бербатов внасят документите за нов Конгрес на БФС 11 яну | 10:48 3304 33  Добра вест за ЦСКА - София, звездата на Добра вест за ЦСКА - София, звездата на "червените " се причисли към лагера в Турция 11 яну | 10:30 1542 0  ФК Дреновец с ново управление ФК Дреновец с ново управление 11 яну | 10:21 1183 0  Чандъров: Може да играем с Левски на “Герена ” за Купата Чандъров: Може да играем с Левски на “Герена ” за Купата 11 яну | 10:18 2272 7  Пирин (Разлог) стартира с трима нови Пирин (Разлог) стартира с трима нови 11 яну | 10:11 1493 0 Виж всички Водещи Новини  Хората на Бербатов внасят документите за нов Конгрес на БФС Хората на Бербатов внасят документите за нов Конгрес на БФС 11 яну | 10:48 3304 33  Започва ново следствие против Джокович в Австралия Започва ново следствие против Джокович в Австралия 11 яну | 09:05 14784 86  Лудогорец заплаща близо 1 милион евро за бранител от Бразилия Лудогорец заплаща близо 1 милион евро за бранител от Бразилия 11 яну | 09:47 7961 15  Избраха дата за отсрочените мачове Избраха дата за отсрочените мачове 11 яну | 07:15 14718 39 Класиране Програма

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР