Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи днес в Туитър,

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер съобщи днес в Туитър,
Коментари Харесай

Американка се оттегля от висш пост в Еврокомисията заради съпротивата на Макрон

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер заяви през днешния ден в Туитър, че е получила писмо от икономиста от Съединени американски щати Фиона Скот Мортън, с което тя отхвърля да заеме върховен пост в комисията.

Американката беше определена преди седмица от Вестагер да заеме поста основен икономист по конкуренцията в Европейската комисия.

За сходни постове в Европейската комисия се изисква европейско поданство. За да назначи американката, Вестагер изиска смяна в разпоредбите. Това беше посрещнато с отрицание от част от еврокомисарите като Тиери Бретор и Паоло Джентилони. Френският президент Еманюел Макрон през вчерашния ден също разкритикува решението на Вестагер и сподели че Съединени американски щати също не биха назначили непознат жител за сходна позиция.

Мортън е професор в университета в Йейл. Била е основен икономист по конкуренцията в Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, а по-късно е работила за огромни софтуерни компании, в това число Майкрософт и Амазон.

В писмото си до Вестагер Мортън написа, че отводът й да заеме позицията в Брюксел е обвързван с спорните политически диспути по тематиката. Според нея сходна позиция изисква цялостна политическа поддръжка на всички европейски равнища. Вестагер разяснява в Туитър, че приема решението й със страдание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР