Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас призова днес за проверка

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас призова днес за проверка
Коментари Харесай

ЕК очаква проверка дали има още евродепутати, действали по поръчение на Москва

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас прикани през днешния ден за инспекция дали има и други евродепутати, работили по предписание на Москва. Той изрази паника по случая с латвийския евродепутат Татяна Жданока по време на спор в Европейския парламент в Страсбург, отдаден на зловредното съветско въздействие в Европейски Съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.

Много са тревожни изказванията, че евродепутати може да са работили за службите за сигурност на Руската федерация, сподели Схинас. Вярвам, че Екологичен потенциал би трябвало да проверява още кой какво е направил и при какви условия, с цел да играе по свирката на Москва, добави той.

Схинас уточни, че по данни на немските служби за сигурност в обществената мрежа " Екс " са били основани над 50 хиляди акаунта за оказване на въздействие над публичното мнение в страната. По неговите думи при пандемията преди четири години непрекъснати дезинформационни дейности са внасяли подозрение в европейските имунизационни акции. Това сподели, че дезинформацията води до гибел, заключи Схинас.

В последните две години Русия ползва дезинформацията като оръжие и се пробва да употребява умората от войната в Украйна, с цел да отклони вниманието. Знаем за многочислени опити за съветска интервенция в демократичните процеси в Европа. Многобройни изследвания откриха сметки в обществените мрежи, регистрирани в Русия, от които английските жители са били насърчавани да гласоподават за овакантяване на Европейски Съюз.

В тези случаи Русия е плащала за онлайн реклама в последните дни преди английския референдум, разясни зам.-председателят на Европейска комисия. Той добави, че са били открити голям брой контакти сред съветски представители и политическите сили, настояващи през 2017-2020 година за отделянето на Каталуния от Испания.

Схинас разясни, че в отговор Европейска комисия предложи законопроект за повишение на прозрачността и отчетността на представителите на ползите на непознати страни, неотдавна бе утвърдено европейско законодателство за свободата на медиите, което има отношение към намаляването на външното въздействие. Предложихме законопроект за общоевропейско определение на закононарушението " корупция ", което да обгръща търговията с въздействие, злоупотребата с власт и възпрепятстването на правораздаването. В Европейски Съюз към този момент са в действие и правила за работата на обществените мрежи, добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР