Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призова вчера правителството на

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс призова вчера правителството на
Коментари Харесай

Брюксел призова Полша спешно да спре принудителните оставки на висши съдии

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс прикани през вчерашния ден държавното управление на Полша да предприеме " незабавни дейности ", с цел да предотврати насилственото отдръпване на съдии от Върховния съд през идващия месец, както плануват законодателни промени, съобщи ДПА.

" Остава рискът от нанасяне на непоправими вреди ", предизвести Тимерманс. " Крайно необходимо е да бъдат подхванати незабавни дейности от полското държавно управление за справяне със обстановката към Върховния съд преди 3 юли, тъй като тогава решенията за оставките стават дефинитивни ", сподели той.

Според правосъдната промяна, призната от ръководещото парламентарно болшинство на консервативната националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС), 3 юли е крайният период за 27 от 72-амата висши магистрати да подадат непринудено оставки. В понеделник се чака Тимерманс да дойде във Варшава за нов кръг от договаряния, а на 26 юни министрите по европейските въпроси на страните от Европейски Съюз ще обсъдят по-нататъшните стъпки по тази тематика.

Брюксел и Варшава са в спор от януари 2016 година, откакто ПиС стартира промени, в това число в правосъдната система, където съгласно критиците има политическа интервенция. През декември предходната година Еврокомисията откри невиждана процедура против Полша, която би я лишила от право на глас в Европейски Съюз - нещо, за което Унгария разгласи, че ще наложи несъгласие.

По-рано през вчерашния ден бе обявено, че няколко някогашни полски водачи са призовали Европейската комисия да отбрани върховенството на закона в страната им, застрашено от настоящето й държавно управление, съобщи АП.

В отвореното им писмо, оповестено във вестник " Газета виборча ", се споделя, че новият закон за Върховния съд, който влиза в действие на 3 юли, ще унищожи демократичната система за надзор и баланс. Подписалите писмото, измежду които са някогашните президенти Лех Валенса, Александер Квашневски и Бронислав Коморовски, както и някогашни министър председатели, външни министри и дейци на " Солидарност ", декларират, че " без правда няма да има демократична Полша ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР