Замeстник-министри ще съдействат пациентите да не доплащат устройства за превенция

...
Замeстник-министри ще съдействат пациентите да не доплащат устройства за превенция
Коментари Харесай

9 от 10 души със сърдечен арест умират преди болницата

Замeстник-министри ще спомагат пациентите да не доплащат устройства за предварителна защита на неочаквана сърдечна гибел. Медицинските произведения са безвъзмездни в цяла Европа.

IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, се организира в София от 29 септември до 1 октомври с уредник Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ) и Дружеството на кардиолозите.

„ В международен мащаб има към три милиона случаи на неочаквана сърдечна гибел на година с преживяемост под 1%. В Съединени американски щати случаите на Висш съдебен съвет са към 450 000, за Европа – 400 000. За да изясним значимостта на казуса, би трябвало да отбележим, че общо случаите на знакови болести на съвремието като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едвам доближават броя на пациентите, които умират от неочаквана сърдечна гибел. Ето за какво този проблем се обрисува като палач №1 измежду незаразните болести в света”, съобщи доцент Кожухаров.

Той уточни, че 80% от случаите на Висш съдебен съвет поражда при хора с коронарна болест на сърцето и че от 90-те години на ХХ в. главният способ за предварителна защита на неочакваната сърдечна гибел е имплантирането на кардиовертер-дефибрилатор.

Проучвания демонстрират, че тези устройства понижават с 30 до 40% смъртността от ритъмни нарушавания и общата сърдечна смъртност. Днес в Европа те се вграждат на 500 пациенти на милион население, а в Съединени американски щати – на близо 1000 пациенти на милион население. В България обаче се вграждат едвам 20 – 25 устройства на година, заяви доцент Йовев.

Проблемът е, че Националната здравноосигурителна каса реимбурсира отчасти тези устройства, НЗОК дава 6000 лева и съвсем същата сума се доплаща от пациента.

„ Нещата при нас са пагубни. Последни сме в Европа по имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори, тъй като пациентите би трябвало да си ги доплащат. А в цяла Европа, даже и във всички балкански страни тези устройства са безвъзмездни за пациентите”, разяснява доцент Йовев.

Един от 10 пациента стига въобще до болнично лекуване, останалите умират.

Д-р Васил Трайков, ръководител на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България, изясни какво би могло да се направи за възстановяване на преживяемостта при извънболничен сърдечен арест.

„ Имплантируемите устройства в действителност играят централна роля във вторичната предварителна защита на Висш съдебен съвет, само че би трябвало да помислим и за първичната профилактика. Това е цялостен континиум от дейности, който включва системата на Спешна помощ, на институциите, присъединяване на инцидентни минувачи, на немедицински личен състав, образование на този немедицински личен състав да оказва първа помощ на пациенти със сърдечен арест, инсталиране на външни дефибрилатори на публични места, които биха могли да се употребяват за съживяването на тези девет пациента, които по статистика сега за жалост умират и въобще не могат да се доберат до лекуване.

Стана ясно, че и санитарните коли на Спешна помощ не са оборудвани с най-съвременната инсталация за избавяне на пациенти в положение на неочаквана сърдечна гибел.

Зам.-министрите на опазването на здравето - доктор Мирослав Ненков и госпожа Нейчева дадоха обещание, че ще спомагат да стартира цялостното реимбурсиране на кардиовертер-дефибрилаторите за най-рисковите пациенти, към този момент претърпели един сърдечен арест.

Д-р Мирослав Ненков обаче изиска обосновано мнение за това за какъв брой пациенти на година ще са нужни такива устройства, както и гаранции, че няма да се спекулира с слагането на ненужни устройства. Зам.-министър Ненков изиска обучители от гилдията за това по какъв начин да се разпознава Висш съдебен съвет, които да преподават в новата конструкция за образование на екипите на Спешна помощ.

Д-р Мирослав Ненков даде обещание, че 400 коли за спешна помощ ще бъдат оборудвани с съвременна инсталация с помощта на 160 милиона лв. от европейски фондове. Д-р Ненков помоли обаче да се показа спецификация за нужните дефибрилатори, които да се слагат в колите за спешна помощ.

Зам.-министър Лидия Нейчева пък изясни, че с предлагането на кардиовертер-дефибрилатори на централизираната онлайн платформа за търгове, цените им ще паднат доста. Тя се съгласи, че е ужасно доста българските пациенти да доплащат 48% от цената на медицинските произведения.

„ Ще поставим старания да стартираме цялостната реимбурсация на кардиовертер-дефибрилаторите за вторична профилактика на неочакваната сърдечна смърт”, съобщи Нейчева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР