Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов говори по време на

...
Заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов говори по време на
Коментари Харесай

МЗ работи за разширяване на спешната помощ по въздух

Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов приказва по време на отбелязването на Международния ден на доброволчеството.

" Имаме хрумвания и работим в посока да се разшири незабавната здравна помощ по въздух с планинско търсене и избавяне, тъй че дружно ще можем да реализираме повече в името на добруването на българските жители и на спасяването на повече хора, изпаднали в неволя ", разяснява той, представен от Българска телеграфна агенция.

За идната година е планувана по-голяма бюджетна дотация, има обособен ред за Планинската избавителна работа (ПСС). С безплатна и доброволна акция по кръводаряване, разнообразни игри и демонстрации, проведени от Българския Червен кръст (БЧК) в София се отбелязва Международният ден на доброволчеството.

Не е лек избор да пренебрегнеш себе си, с цел да служиш на другите. Днес е ден за равносметка за силите, които не сте пожалили, се показва в приветствения адрес от името на вицепрезидента Илияна Йотова. Надявам се, че работата ви ще бъде улеснена и законотворците ще гласоподават Закона за доброволчеството, се добавя в поздравлението.

Ние, като институции, можем да вършим доста, само че без вашата помощ не бихме се справили, сподели Надежда Бачева, заместник-кмет на Столична община и добави, че доброволчеството е най-висшата форма на емпатия към хората, имащи потребност от помощ.

Николай Николов, консултант на министъра на вътрешните работи, също поздрави доброволците и ги увери, че и отсега нататък ще имат цялостната поддръжка на Министерство на вътрешните работи. Каквото можем, ще създадем, тъй че да виждате вашата цел, разбрана от хората, сподели още той и изрази вяра, че работата на доброволците ще бъде законово регламентирана.

Почувствах ви в три думи, като първата е „ институция “, сподели Иванка Динева, шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “. Няма нито една институция, която да може да доближи до елементарния човек, да бъде подкрепена от толкоз доста хора безплатно, да не се преценявате с щата, с бюджета, с политическата конюнктура и да бъдете постоянно там, където някой има потребност от поддръжка и да му бъде подадена ръка, сподели още Динева. Другата дума е „ образец “, а третата – „ благодаря “, че сте образец на децата ми, за това, че успявате да съберете хората и да ги извършите съпричастни към идея, обвързвана с подаване на ръка и топлота, да вдъхвате вяра, добави тя.  

През 1985 година Организация на обединените нации взема решение 5 декември да бъде разгласен като Ден в името на доброволеца, за респект към хората с огромни сърца, отделящи от времето си, с цел да оказват помощ, сподели ръководителят на БЧК Христо Григоров. Ако в този момент приказваме, че БЧК е на първа линия и припознат от обществото като една от най-активните филантропични конструкция, това е с помощта на тези младежи, които са бъдещето на България, сподели още той. Когато приказваме, че сме мощни, това е тъй като сме обединени, а ръката, която подаваме, изправя хората и им вдъхва вяра, че не са сами и изоставени, добави той.

Доброволците на БЧК ще бъдат под купола на Ларгото до 14:00 ч., където ще създадат разнообразни демонстрации за оказване на първа долекарска помощ. На място има екип от Националния център по трансфузионна хематология, който се включва в кръводарителската акция, тъй че всеки, който желае да подари кръв, ще може да го направи. За кръводарителите е очакван пакет с питиета и храна. За най-малките гости е проведена арт-работилница.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР