Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков увери, че предлаганите нови

...
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков увери, че предлаганите нови
Коментари Харесай

Зам.-министър Пенков: Предлаганите нови здравни модели ще направят услугите по-достъпни

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Бойко Пенков увери, че предлаганите нови здравни модели целят да създадат медицинските услуги по налични за хората и да не ги натоварват с заплащания, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Когато се одобри една цялостна демонополизация на касата, ще се заплаща една вноска, само че тя ще бъде друга според от предложенията на другите застрахователи. Говорим за конкурентен принцип, за опция за персонален избор на човек какво да включи в своята застрахователна лавица ", сподели той и уточни още, че във вид Б, препоръчан от министър Кирил Ананиев, има споделено доплащане. „ В рамките на 70 лева е то при болничен епизод. Това, изчислено на годишна база за всички болнични визити, прави разход от към 60-70 млн. кв. Така ще се спестят към 30 млн., защото за това доплащане сега се дават 90 млн. лева за 10-те дни, които престояваме в болница. Така че, ще излезе по-евтино ", безапелационен беше той

Д-р Пенков уточни, че българският пациент няма да бъде ощетен. „ Това, което предлага министър Ананиев, е активизиране на спомагателен запас през здравно обезпечаване, защото с множеството събрани средства ще се подсигурява по-добро качество на услугата в лечебните заведения, както и спомагателна извънпомощна помощ, която да обгрижи индивидът отвред “, изясни той. Пенков уточни, че във Франция има сходен модел. „ Там има обществен фонд и спомагателен фонд, към който 95% от французите са си създали застраховка. Те вървят с две пластмаси и на процедура не заплащат нищо. Много демократичен е този модел и хората се усещат щастливи ", приключи зам.-министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР