Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова взе участие в Годишната

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова взе участие в Годишната
Коментари Харесай

Зам.-вътрешният министър Дундакова: България има готовност за присъединяване към Шенген

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова взе присъединяване в Годишната конференция на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства на Република България. В рамките на форума, проведен от вицепремиера  и министър на външните работи Мария Габриел, зам.-министър Дундакова открои две съществени тематики -  присъединението на България към Шенген и провокациите пред националната сигурност.

„ Страната ни има подготвеност за присъединение към шенгенското пространство и задачата ни е реализиране на позитивно решение на съвещанието на Съвета за правораздаване и вътрешен ред през декември “. Министерство на вътрешните работи работи доста интензивно за постигането на тази цел, която е и народен приоритет.  По думите на заместник-министъра, страната ни е изпълнила всички критерии за присъединение към Шенген, което беше доказано още през 2011 година в Заключенията на Съвета по отношение на приключването на процеса на оценка на положението на подготвеност на България за осъществяване на наредбите на достиженията на правото от Шенген. Готовността на България беше доказана и с няколко резолюции на Европейския парламент, последната от които през юли 2023 година. „ Въпреки напъните ни, все още не е налице единогласие в поддръжката на разширението заради  резервирани позиции на Нидерландия и Австрия, означи заместник-министърът. Тя посочи, че сполучливите ни резултати ще бъдат показани по време на идната аудиенция във Виена на 4 октомври, когато министърът на вътрешните работи ще бъде част от делегацията на премиера акад. Николай Денков. Страната ни продължава тясната съгласуваност с Румъния, с цел да се подсигурява, че двете страни ще се осведомят взаимно за всички начинания в разговора с европейските институции и скептичните страни членки. Провеждат се постоянни срещи на политическо и експертно равнище, на които се разискват обезщетителните ограничения след отпадане на контрола по вътрешните граници. Предстоят и диалози по използването на Споразумението за трансгранично полицейско съдействие с оглед осъвременяване на инструментите за взаимоотношение. След  вчерашното съвещание на Съвет ПВР, където вътрешният  министър Калин Стоянов организира среща със своя испански сътрудник, упованията ни са Испанското председателство да даде явен сигнал за значимостта на въпроса и да го сложи за разглеждане на съвещанието през декември за реализиране на позитивно решение от Съвета. 

В сферата на националната сигурност главното предизвикателство е мигрантският напън, уточни заместник-министър Дундакова.  Тя съобщи, че ефикасната битка в тази област е първокачествен приоритет за България. Прилагаме комплекс от ограничения за предварителна защита, които включват по-добър продан на информация в действително време, обмисляне на взаимни интервенции и дейно наказателно гонене. Друг приоритет продължава да бъде ефикасното противопоставяне на тежката и проведена престъпност във всичките й проявления - произвеждане, разпространяване и трафик на опиати, трафик на хора, огнестрелни оръжия, пране на пари, закононарушенията с Данък добавена стойност и акцизни артикули и други В този смисъл зам.-министърът високо оцени ефикасната поддръжка на европейските организации, най-много Европол, Фронтекс и еu_LISA.

Не на последно място, зам.-министър  Дундакона означи и главното предизвикателство - войната в Украйна и последствията от нея за вътрешната сигурност. Към момента не следим обилни промени в картината на престъпността в България. Независимо от това, на национално равнище сме основали съответната организация за постоянен мониторинг на развиването на заканите, произлизащи от войната и имаме подготвеност навреме да реагираме при възможни промени, разяснява заместник-министърът.

На Годишната конференция на ръководителите на дипломатическите и консулски представителства на Република България участваха президентът Румен Радев, министър председателят акад. Николай Денков, както и изключителните и пълномощни посланици, непрекъснатите представители в интернационалните организации и генералните консули на България, представители на изпълнителната власт – министри и заместник-министри.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР