Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова връчи днес протестна нота

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова връчи днес протестна нота
Коментари Харесай

МВнР връчи протестна нота на посланика на РСМ в София

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова връчи през днешния ден протестна нота на изключителния и пълномощен дипломат на Република Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска във връзка следващото престъпно действие против Клуб на жители с българско съзнание „ Цар Борис III “ в Охрид.

На срещата Велислава Петрова изрази сериозна угриженост и изрично осъди престъпното действие, при което на 23 ноември е употребявано огнестрелно оръжие против постройката на Клуба. Припомни, че това е трето по ред нахлуване против сдружението. В нотата се показва, че повтарящите се образци на ескалиращо принуждение от последните месеци демонстрират на процедура, че систематичното неявяване на целенасочени и съответни ограничения основава чувство за безотговорност и предизвиква мултиплицирането на закононарушенията от ненавист против българите в Северна Македония.  

Заместник-министър Петрова акцентира, че българската страна чака способените управляващи в прилежащата страна да подхващат незабавни дейности за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението против Клуб „ Цар Борис III ”. Необходими са повече и поредни старания за осъществяване на уговорките, свързани със отбрана и гарантиране на правата на индивида, което е измежду критериите по пътя на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. 

От своя страна дипломат Агнеза Руси-Поповска осведоми за формалната реакция на Министерството на външните работи на Северна Македония, с която изрично се осъжда осъщественото действие. Увери, че способените институции проверяват случая за откриване на причинителите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР