Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в международната конференция

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в международната конференция
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова участва в международна конференция за противодействие на речта на омразата

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в интернационалната конференция за противопоставяне на речта на омразата, протичаща под надпис „ Stop hate speech ”.

Във форума присъединяване взеха и вицепрезидентът Илияна Йотова, основният прокурор Иван Гешев, министърът на правораздаването Крум Зарков, ръководителят на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин,  представители на българските религиозни общности, държавни институции, неправителствени организации, университетските среди и други.

Основната цел на събитието, проведено от Прокуратурата на Република България взаимно с Европейската еврейска асоциация, бе обединяването към концепцията за нужда от  дейно и навременно противопоставяне на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви.

Заместник-министър Петрова, която е избрана за народен координатор за битка с антисемитизма,  открои значимостта на тематиката, както във вътрешен проект, по този начин и във външнополитически. По думите й зачестяването в международен мащаб на деянията на диалект на омразата последователно води и до увеличение на закононарушенията от ненавист.  Припомнени бяха и  скорошните събития в Република Северна Македония, които свидетелстват, че говорът на ненавист прераства в закононарушения от ненавист, когато не получи своевременен и съответен отговор от държавните институции. Беше сложено акцентиране върху потребността от своевременни ограничения на способените институции за попречване на такива действия и съответно наказване за причинителите.

„ Страната ни следва поредна политика и изрично осъжда всички форми на диалект на омразата, дискриминация и непоносимост. Твърдо уверени сме, че по този начин способстваме за построяването на по-справедливо общество “, уточни в словото си заместник-министър Велислава Петрова.

Заместник-министърът означи, че Република България е деен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста и слага мощно акцентиране върху битката с отричането и изопачаването на Холокоста. Изтъкна, че сега се приготвя първия Национален проект за деяние за битка с антисемитизма и запазване на еврейското културно завещание, който следва да бъде утвърден напролет на 2023 година

„ Република България ще продължи да следва политиката на нулева приемливост към говора на омразата, ще работи в границите на интернационалните организации и в съдействие със своите сътрудници за противодействието на всички форми на дискриминация “, съобщи още в приветствието си към форума заместник-министър Петрова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР