Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев ръководи днес българската делегация

...
Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев ръководи днес българската делегация
Коментари Харесай

Заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС в Брюксел

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев управлява през днешния ден българската делегация в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “.

Европейските министри започнаха подготовката на идното на 24-25 март съвещание на Европейския съвет, разискаха заключителната фаза от работата на Конференцията за бъдещето на Европа, както и укрепването на готовността за реакция и устойчивостта на Съюза при възможни бъдещи рецесии. В рамките на съвещанието беше извършено чуване по върховенството на закона в Полша в границите на процедурата по чл.7 (1) от Договора за Европейския съюз. Състоя се и малко разискване по отношение на гарантирането на сигурността на публицистите, както и връзките сред Европейски Съюз – Обединеното кралство.
В рамките на подготовката на съвещанието на Европейския съвет на 24-25 март европейските министри показаха единомислеща поддръжка за бърза и решителна реакция на Европейски Съюз в отговор на признаването от страна на Русия на така наречен Донецка и Луганска национални републики. Други тематики, които европейските водачи ще  обсъдят на срещата си през март 2022 година, са COVID-19, сигурност и защита, Европейския учебен срок и наболелия въпрос по отношение на цените на силата. „ България поддържа полемика по високите цени на енергийните запаси и сигурността на доставките в днешната обстановка. От основна значимост е да се обезпечи надеждна, предвидима и налична сила за всички консуматори. Като страни членки би трябвало да разполагаме с задоволителна еластичност при използване на ограничения във връзка високите цени “, акцентира в своето изявление по тематиката заместник-министър Васил Георгиев.
Европейските министри разискаха идните стъпки от работата на Конференцията за бъдещето на Европа до нейното закриване на 9 май. Те подчертаха високата значителност на мненията и предложенията на европейските жители, които следва да бъдат чути.
В рамките на процедурата по член 7, алинея 1 от Договора за Европейския съюз беше извършено чуване на Полша във връзка със положението на независимостта на полската правосъдна система и конституционния надзор.
Заместник-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович осведоми Съвета за продължаващите сложни договаряния с Обединеното кралство по използването на Протокола за Ирландия/ Северна Ирландия. Друг значим фокус, който Европейска комисия слага в границите на разговора, е върху правата на европейските жители в Обединеното кралство. Държавите членки препотвърдиха поддръжката си за метода на Комисията в диалозите с Обединеното кралство.
Съветът разиска и обстановката със сигурността на публицистите в Европа. Подчертан беше значителният принос на публицистите за развиването на демокрацията, правата на индивида и върховенството на правото.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР