Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков отправи

...
Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков отправи
Коментари Харесай

Москва предупреди Вашингтон да не връща ядрените оръжия във Великобритания

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков насочи предизвестия към Съединени американски щати за заплахата от връщане на тактически нуклеарни оръжия във Англия, предават РИА Новости и " Фокус ".

" По отношение на тематиката за хипотетичното връщане на американски тактически нуклеарни оръжия на английска територия, бих желал да предупредя по най-категоричния и корав метод против тази дестабилизираща стъпка ", съобщи той.

Според Рябков сходни дейности на Вашингтон няма да укрепят сигурността на Англия и Съединени американски щати и няма да се трансфорат във възпиращ фактор за Москва. Той означи, че разполагането на нуклеарни оръжия единствено ще усили общото равнище на ескалация и опасност в Европа.

" Предполагаме, че макар много тъжния опит от последните години от позиция на европейската сигурност, горещите глави в Лондон и Вашингтон не си извличат поучения от това, тъй че този сюжет е изцяло вероятен ", добави заместник-министърът на външните работи на Русия.

Рябков също по този начин акцентира, че Москва не претендира да получава директни сигнали нито от Вашингтон, нито от Лондон в това отношение. Според него Русия има и други благоприятни условия да следи какво се случва и да си прави съответните заключения. Дипломатът прикани страните от НАТО отпред със Съединени американски щати да спрат по-нататъшната ескалация, която става все по-опасна.

Миналия петък, 26 януари, английският вестник The Telegraph заяви, цитирайки документи на Пентагона, че Съединени американски щати възнамеряват да разположат нуклеарни оръжия във Англия за първи път от 15 години заради " възходящата опасност от Русия ". Според известия в медиите, става дума за авиобазата Лейкънхийт в Съфолк.

Вашингтон има намерение да изпрати там бойни глави, три пъти по-мощни от бомбата, хвърлена над Хирошима. В диалог с РИА Новости представител на Пентагона отхвърли да удостовери или отхвърли информацията.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР