Заместник-министърът на външните работи на Полша заяви, че е извикал

...
Заместник-министърът на външните работи на Полша заяви, че е извикал
Коментари Харесай

Полша привика израелския посланик

Заместник-министърът на външните работи на Полша съобщи, че е извикал посланика на Израел за диалози по отношение на гибелта на полски филантропичен служащ, погубен при израелски удар в Газа.

При въздушния удар в понеделник починаха седем чиновници на основаната в Съединени американски щати благотворителна организация за храна World Central Kitchen (WCK), в това число 35-годишният полски жител Дамян Собол.

Полша изиска от Израел да изясни удара в Газа и разгласи, че израелският делегат в страната е извикан за диалози.



" Искам да беседвам с посланика за новата обстановка в полско-израелските връзки и за моралната, политическата и финансовата отговорност " за удара, съобщи заместник-министърът на външните работи Анджей Шейна пред полската държавна осведомителна организация ПАП.

Той съобщи, че провеждането на сходен диалог е значимо за " нашите връзки, само че и за фамилията на жертвата на това трагично събитие ".

Израелският дипломат в Полша Яков Ливне съобщи, че е помолил локалните управляващи да потърсят контакт със фамилията на починалия филантропичен служащ.

По-рано полският министър-председател Доналд Туск предизвести, че смъртоносната офанзива и реакцията на израелското държавно управление на случая обтягат връзките сред двете страни.

Обръщайки се непосредствено към израелския водач Бенямин Нетаняху и към израелския делегат във Варшава, Туск написа в X: " Днес вие подлагате тази взаимност на тестване ".

" Трагичното нахлуване против доброволци и вашата реакция провокират понятен яд ", написа той.

Израелският удар умъртви седем филантропични служащи в Газа, измежду които австралийски, английски, палестински и американско-канадски чиновници, откакто чиновниците преди малко бяха разтоварили филантропична хранителна помощ в разкъсваната от войната територия.



Началникът на защитата на Израел съобщи, че ударът е бил " сериозна неточност ".

Полският външен министър Радослав Сикорски предизвести, че случаят евентуално ще ускори антисемитизма в Полша, и прикани Израел да се " извини и да изплати обезщетение на фамилиите на жертвите ".

" Ако е правилно, че конвоят е бил съзнателно атакуван, тъй като се е предполагало, че в него има терорист, и че заради това са били пожертвани цивилни животи, не познавам нито една (политическа) система, в която това би било целесъобразно ", сподели той пред полското публично радио " Тройка ".

" Очевидно е, че нещо не е наред с разпоредбите за потребление на оръжия от израелската войска ", сподели той. " Не можете да омаловажавате този въпрос, като казвате, че тези неща се случват по време на война, както сподели Нетаняху през вчерашния ден ".

Нападението беше необятно наказано, като президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че Израел " не е направил задоволително, с цел да отбрани филантропичните служащи ", а генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш назова удара " неморален ".

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР