Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския

...
Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския
Коментари Харесай

Китай извика японския посланик заради срещата на Г-7

Заместник-министърът на външните работи на Китай Сун Вейдун извика японския дипломат в Пекин, с цел да изрази митинг против " шумотевицата към въпроси, свързани с Китай ", по време на срещата на върха на Групата на седемте най-развити индустриални (Г-7) през уикенда, заяви Ройтерс, като цитира изказване на китайското външно министерство.

Според Сун Япония си е сътрудничила с останалите страни на срещата на върха на Г-7 " за действия и взаимни заявления за оклеветяване и нападки против Китай, като се е намесила жестоко във вътрешните работи на Китай, нарушила е главните правила на интернационалното право и духа на четирите политически документа сред Китай и Япония ", с което се засяга Съвместната китайско-японска декларация от 1972 година, написа Българска телеграфна агенция.

Те подчертаха, че ще задължението за финансова, филантропична и военна поддръжка по отношение на Украйна остава

Той е декларирал, че дейностите на Япония са в ущърб на суверенитета, сигурността и ползите за развиване на Китай. Пекин е " мощно неудовлетворен и изрично се опълчва " на това, подчертал Сун.

" Япония би трябвало да поправя разбирането си за Китай, да осъзнае стратегическата си автономност, да се придържа към правилата на четирите политически документа сред Китай и Япония и с градивно отношение да предизвиква в действителност постоянното развиване на двустранните връзки ", добавил китайският посланик.

Японският дипломат Хидео Таруми е дал отговор, че " е естествено " за Г-7 да разисква въпроси от съвместен интерес. Организацията е правила това в предишното, и ще продължи да го прави и в бъдеще, до момента в който Китай не промени държанието си, споделил той, представен в известието.

Европейски Съюз ще насочи апел към Пекин да ускори натиска върху Москва

" Китай би трябвало първо да предприеме позитивни стъпки за решение на тези въпроси, пораждащи угриженост, в случай че желае те да не се разискват ", декларирал още посланикът.

Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно съобщи на брифинг през днешния ден, че политиката на страната по отношение на Китай е поредна и че тя ще продължи да слага нужните въпроси. В същото време Токио ще предприеме ограничения, с цел да отговори на възможни терзания на Пекин, и ще си сътрудничи с него по общи проблеми, добави той и прикани за отговорно държание.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР