Заместник-министърът на външните работи Моника Панайотова говори в Страсбург от

...
Заместник-министърът на външните работи Моника Панайотова говори в Страсбург от
Коментари Харесай

България защити пред Европарламента Истанбулската конвенция


Заместник-министърът на външните работи Моника Панайотова приказва в Страсбург от името на българското председателство.

България бе остро порицана от всички политически групи (с едно само изключение) в Европейския парламент за отхвърли си да ратифицира Инстанбулската спогодба, която пази дамите от принуждение. Единствено крайните популисти похвалиха София за решението ѝ да се откаже от интернационалния документ.

На този декор огромно усещане направи българският заместник-министър на външните работи Моника Панайотова, която дръпна тирада в отбрана на конвенцията от името на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Представителят на българското председателство приказва за документа пред Екологичен потенциал като че ли не знае какво се случи в София единствено преди три месеца.

В края на предходната година държавното управление предложи Народното събрание да ратифицира конвенцията. Националистите от " Обединени патриоти " обаче започнаха акция, в това число с подправени причини, против конвенцията. Обществото бе засипано с предизвестия, че Истанбулската спогодба ще докара до узаконяване на гей браковете, има риск от импорт на травестити от Иран и други измислици.

В акцията против конвенцията се включиха президентът и всички парламентарни партии без ГЕРБ, като изключително дейни бяха българските социалисти и тяхната лидерка Корнелия Нинова.

В последна сметка ГЕРБ се отхвърли и изтегли документа, а сега въпросът е оставен в ръцете на Конституционния съд.

Европейският парламент разиска през днешния ден въпроса с Истанбулската спогодба във връзка навършването на една година от подписването на документа от институциите и страните в Европейски Съюз.

Пред депутатите в Страсбург Моника Панайотова уточни, че битката с всяка форма на принуждение против дамите е в същината на уважението към главните права.

" Тези закононарушения нямат място в Европейски Съюз. Конвенцията е рамка против домашното принуждение и насилието против дамите. Тя е средство против всякакво принуждение над дами, за отбрана на жертвите и за гонене на насилниците ", сподели Панайотова, представена от Българска телеграфна агенция.

По нейните думи конвенцията способства за тъждество сред мъжете и дамите. " Съветът на Европейски Съюз предизвиква ратификацията на документа ", сподели зам.-министърката. Тя даже цитира данни от изследване в Европейски Съюз за насилието над дамите от 2014 година, съгласно което 33 на 100 от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или полово принуждение. Всяка втора жена в Европейски Съюз е била жертва на някакъв тип полово посягане.

" Насилието против европейските дами коства 109 милиарда евро на година, всеки от нас би трябвало да взе участие в битката с тази неправда, разгласи българката ".

Европейска комисия: Истанбулската спогодба цели отбраната на дамите от принуждение - нищо друго

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс засегна казуса с подправените вести, които избуяха в дебатите към конвенцията в Централна и Източна Европа.

" Конвенцията пази дамите от принуждение - нищо повече и нищо по-малко. Не става дума за налагането на нови публични правила, а за възбрана на насилието. Подвеждащите причини в публичните разисквания на конвенцията би трябвало да бъдат оспорени. Конвенцията не заплашва нормалното семейство и вярата, не вкарва обвързване за разрешаване на еднополовите бракове ", сподели той.

Тимерманс добави, че в страните, където конвенцията не е утвърдена, се следи разпространяването на погрешни изказвания и мощна опозиция. Според него съпротивата е част от напъните дамите да бъдат възприемани като неравни и това е недопустимо.

" Съпротивата против ратификацията значи, че се поддържа подчинението на дамите със мощ и това е недопустимо в европейските общества ", сподели Тимерманс. По думите му Европейската комисия упорства конвенцията да бъде утвърдена допустимо най-бързо от всички страни.

" Бих желал да знам в коя галактика вярата или някоя обществена спогодба разрешават насилието против дамите ", попита Тимерманс.

Всички групи в Екологичен потенциал са за конвенцията (без една)

По време на последвалия спор от Европейската национална партия (ЕНП) особено означиха, че България е измежду страните, които не са утвърдили документа.

" Няма обичайната просвета, която да оправдава насилието над дами от мъже. Става дума за създаване на просвета на почитание към дамите. България, Унгария, Словакия и Украйна би трябвало да водят диалог по този въпрос, учреден на обстоятелствата. Конвенцията не е ориентирана против фамилията, това са подвеждащи тълкования ", споделиха от ЕНП.

Според Групата на социалистите и демократите в Европейски Съюз няма същински прогрес по приемането и използването на конвенцията. " Престанете да се съпротивлявате на нещо, което оказва помощ на дамите и води до понасянето на отговорност ", приканиха от тази парламентарна група.

Европейските реформатори и консерватори показаха, че вярата не може да бъде противопоставяна на отбраната на дамите. Те попитаха по какъв начин може нормалните полезности да бъдат застрашени със отбраната на дамите от принуждение.

Групата на АЛДЕ означи, че насилието над дами е най-яркият израз на неравенствата в европейското общество. Следващото председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да реализира политическо решение с " проблематичните страни ", които блокират ратификацията, показаха либералите и приканиха да се приключи разпространението на дезинформация за конвенцията.

Групата на " Зелените " разяснява, че политици популяризират неистини за документа. " Интересува ги единствено дали насилникът е чужденец, мохамеданин, който могат да употребяват с политически цели. Стига акции, защитете европейските дами и приемете конвенцията ", разясниха от " Зелените ".

Европейската обединена левица уточни, че мъжете са източникът на принуждение, по тази причина трябват мъже феминисти. Борбата не е завършила, до момента в който всеки не взе участие в отбраната на правата на дамите, прибавиха от тази политическа мощ.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт " разяснява, че " с един автограф нещата няма да се трансформират ", по тази причина е належащо да продължи натискът над държавните управления да приложат всички сили и средства в битката с насилието против дамите.

Единствено националистите от групата " Европа на народите и свободата " опазиха България и Унгария, които " употребяват суверенитета си, като не ратифицират конвенцията ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР