Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев участва в отбелязването 40-годишнината

...
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев участва в отбелязването 40-годишнината
Коментари Харесай

Зам.-министър Коджабашев участва в отбелязването на 40 години от присъединяването на България към Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев взе участие в отбелязването 40-годишнината от присъединението на Република България към Конвенцията за унищожаване на всички форми на дискриминация против на дамите и 40-годишнината на Комитета по конвенцията в Двореца на нациите в Женева.

Участието на българския заместник-министър беше израз на предпочитаното значение на правата на дамите и девойките за българската външна политика.

На 25 октомври 2022 година, в подтекста на протичащата в Женева 83-та постоянна сесия на Комитета за унищожаване на всички форми на дискриминация във връзка с дамите (CEDAW), Постоянното представителството на Република България към Организация на обединените нации и други интернационалните организации в Женева провежда съпътстващото събитие за отбелязване почетната годишнина, която празнува нашата страна.

Проявата бе открита с видеообръщение на вицепрезидента Илияна Йотова. В своето одобрение към участниците тя акцентира, че равенството сред мъжете и дамите е основен фактор за развиването в днешния свят и най-хубавото лекарство против рецесиите. Изтъкнати бяха достиженията на България, както и провокациите, пред които страната ни е изправена в региона на премахването на дискриминирането по отношение на дамите.

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев приветства участниците в събитието, като съобщи мощната поддръжка на България за работата на Конвенцията за унищожаване на всички форми на дискриминация във връзка с дамите (CEDAW). Той акцентира, че равенството сред дамите и мъжете, овластяването на дамите и битката с дискриминирането са измежду националните цели в региона на човешките права. Костадин Коджабашев разгласи кандидатурата на България за участие в Съвета по правата на индивида за интервала 2024 – 2026 година като посочи, че страната ни още веднъж ще сложи специфичен акцент върху постигането на цялостно пълноправие на дамите и мъжете във всички области и върху овластяването на дамите.

В своето одобрение Андреа Ори, почитан представител на Върховния комисариат по правата на индивида, прегледа постигнатото от CEDAW и от България в битката с дискриминирането по отношение на дамите.

Приветствия, под формата на видеообръщения, насочиха също по този начин проф. доктор Дияна Ковачева, омбудсман на Република България, и доцент Ана Джумалиева, ръководител на Комисията за отбрана от дискриминация.

В панелната полемика взе участие непрекъснатият представител на България към Организация на обединените нации и други интернационалните организации в Женева Юрий Щерк. Той посочи публичния консенсус в България, разглеждащ равенството сред мъжете и дамите като наложително изискване за развиването на нашата нация и решителен мотор за просперитета на обществото ни. Посланик Щерк се спря на редица провокации, сред които овластяването на дамите, битката с трафика на дами и девойки, използването на Дневен ред „ Жени, мир и сигурност “ и дейното включване на гражданското общество. Призова за опълчване на всички форми на дискриминационно отношение по отношение на дамите, включително – такива, свързани с религиозни претекстове или национални обичаи, както и за битка с прояви на принуждение против дами и девойки, включително – с стимулирано от полова принадлежност принуждение в изискване на военни спорове, сходни на войната на Русия против Украйна.       

В събитието като панелисти участваха също по този начин членове на CEDAW и представители на български и интернационалните неправителствени организации.

Събитието протече при мощен интерес и интензивно присъединяване от страна на ръководители на задачи на държави-членки на Организация на обединените нации в Женева и други дипломатически представители, членовете на CEDAW и представители на гражданския бранш.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР