Заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов е освободен от заеманата

...
Заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов е освободен от заеманата
Коментари Харесай

Разследван за корупция зам.-министър на строителството напуска властта


Заместник-министърът на районното развиване Захари Христов е освободен от заеманата служба, заяви държавната осведомителна работа в петък вечерта. Уточнява се, че Христов си потегля по лично предпочитание и служебният министър председател Гълъб Донев е подписал заповедта за освобождението му.Прокуратурата проверява Захари Христов по сигнал за корупция. По случая беше викана да даде показания и някогашният длъжностен министър на районното развиване арх. Виолета Комитова, която в този момент е народен представител от " Български напредък ".Случаят е от времето, когато Захари Христов за малко беше зам.-министър на районното развиване в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев през 2021 година Тогава Янев го освободи без да бъдат обявени претекстове. Неотдавна пред Mediapool Янев сподели, че не си спомня точната причина за уволнението на Христов, само че най-вероятно е имало съображение да го направи.Случаят за корупция стана обществен едвам откакто Захари Христов беше назначен за повторно зам.министър в Министерство на регионалното развитие, този път в кабинета на Гълъб Донев.Няколко дни след назначението му през август 2022 година, някогашният заместник-министър на районното развиване от първия кабинет на Стефан Янев - Тодор Стоянов, дефинира връщането на Христов във властта като " история за задкулисието, лицемерието, подлостта и пошлостта ".

Пред медии Тодор Стоянов описа, че по времето на министър Комитова, когато се опитвали да разбият корупционните практики под шапката на министерството, се появила  " младата соцнадежда от обкръжението на Георги Гергов ".

Захари Христов е показан като специалист по ръководството на планове, свързани с пътната инфраструктура - две години е работил като помощник в Дирекция оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " в организация " Пътна инфраструктура " и към година и половина - в частния бизнес. По обучение Захари Христов е бакалавър по българска лингвистика от Пловдивския университет.Според изказванията на Стоянов, макар че е стартиран от Георги Гергов и вътрешнополитическия секретар на президента Николай Копринков (също от Пловдив, прочут като протеже на Георги Гергов), Христов не се задържа дълго на поста заместник-министър на районното развиване. Причината е поискана комисионна за споразумяване на заплащане. По времето на служебното държавно управление на Стефан Янев страната спря заплащанията по договорите за настоящ ремонт и поддържане на пътните компании поради подозрения за нередности.

Според " мълвата ", комисионната за услугата е била 10%, а срещите с представители на компаниите се провеждали в родното село на Захари Христов - Ягодово, в което Георги Гергов също имал резиденция.Според изказванията на Тодор Стоянов казусът е показан пред министър Комитова, а по-късно и пред президента Румен Радев. Държавният глава се намесил незабавно и Захари Христов е бил освободен от поста заместник-министър.

Самият Захари Христов отхвърляше да разяснява случая. През септември той разяснява пред Mediapool, че цялата история му прилича на " една жена сподели ", защото не е посочено коя е компанията и кой е бил изнудвания.

Виолета Комитова удостовери пред Mediapool за случая, само че отхвърли коментар с аргумента, че ѝ следва да бъде разпитана от прокуратурата. От държавното обвиняване пък по този начин и не дадоха отговор на въпросите на Mediapool докъде е стигнала инспекцията.

Проектът - ремонт на пътна права в Кърджалийско

Фирмата, която се е оплакала, че ѝ е поискана комисионна от 10%, е обвързвана с плана за ремонт на 26-километра пътна права Кърджали - Мост - Манастир.

Пътят е значим за района, тъй като е най-пряката връзка сред регионалните центрове Кърджали и Хасково и обезпечава бърз и сигурен достъп до археологическия комплекс " Перперикон ", средновековната цитадела " Моняк " и естествения феномен Каменните гъби.

Проектът е за 17.2 млн. лева и е финансиран по оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година посредством Европейския фонд за районно развиване.

Според документите в АПИ, този пътен сектор не е " виждал " главен ремонт над 30 години. С осъществяването на плана е сложена нова асфалтовата настилка, усъвършенствано е отводняването на пътя, направени са нови бордюри, положена е пътна маркировка и знаци. Ремонтирани са и шест мостови уреди.

Изпълнител на лот 26 е ДЗЗД " III Мост 2018 " , като цената на контракта е 16.47 млн. лева с Данък добавена стойност.  В обединяването вземат участие свързваната с Румен Гайтански- Вълка, компания " Пътстройинженеринг " АД, която той купува със заем от 150 млн.лв от ББР. Другият участник е " ГБС-Инфраструктурно строителство " АД, от която обявиха пред Mediapool, че не са подавали сигнал за корупция, никой не им е желал пари и не са взели участие в никаква среща при президента. От ГБС показаха, че техният дял в осъществяването на поръчката е доста дребен.Строителният контрол на обекта е сбъднат от сдружение  " Пътконсулт 2000-Три Ес " . Техният контракт е за 212 952 лева с Данък добавена стойност.Авторският контрол е на  " Виа - План "  ЕООД, на стойност 6000 лева с Данък добавена стойност.

Кой стои зад Захари Христов?

По изказванията на Тодор Стоянов, " дребния тил " на Захари Христов се назовава Николай Копринков.Стоянов споделя още, че незабавно след " онази " срещата с президента Радев, Копринков е извикал Захари Христов и му е разказал какво се случва, а по-късно се заканил на Стоянов, че ще го разкара от заемания пост.

Тодор Стоянов е дълготраен шеф на дирекция " Държавна благосъстоятелност " в Министерството на районното развиване и благоустройството. След идването на кабинета на Гълъб Донев и новия длъжностен министър на районното развиване Иван Шишков, той фактически е отхвърлен от поста. Официалният претекст е липса на допуск до класифицирана информация.Именно след отстраняването на Стоянов от поста той направи обществен казусът със Захари Христов и желаната комисионна.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР