Заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова и посланикът на България в

...
Заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова и посланикът на България в
Коментари Харесай

България на разговори във Варшава за ремонта на самолетни двигатели в Полша - Общество

Заместник-министърът на защитата Катерина Граматикова и посланикът на България в Полша Маргарита Ганева са взели участие в тристранна работна среща на представители не Министерството на националната защита на Полша, на българското военно министерство и полската компания „ Военни авиационни фабрики №2 “ (WZL №2) в последния работен ден на 2022 година. За срещата излиза наяве от официално съобщение със фотография във фейсбук страницата на заводите.

Според сбитата информация тематика на диалозите е било „ определянето на вероятните форми за съдействие през 2023-2024 година в региона на ремонта и поддръжката на употребяваните от българската войска самолетни мотори във WZL №2. Компанията има индустриални и ремонтни мощности във Варшава и Бидгошч. На територията на завода във Варшава (бивш WZL №4), където е извършена срещата, през 2015-2016 година бяха ремонтирани мотори на българските МиГ-29.

Заради контракта за ремонт с поляците министърът на защитата по това време Николай Ненчев стана обвиняем за несъблюдение на служебни отговорности, произлизащи от Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, от което са нанесени обилни нездравословни последствия за българската войска, като казусът се явява изключително тежък. Обвинението против Ненчев беше, че е скрил настоящ догоовр за ремонт на изтребителите с съветската корпорация РСК-МиГ и е дал ремонта на поляците. Самият Ненчев твърдеше, че зад делото прозира съветски напън. През май 2021 година въпросът завърши с цялостно оправдаване на Николай Ненчев от Върховния касационен съд.

Вероятно българската делегация във Варшава е преговаряла в частност още веднъж за ремонта на мотори на МиГ-29. Още през лятото служебният министър на защитата Димитър Стоянов организира срещи на тази тематика в посолството на Република България в София. Очаква се военните авиационни фабрики на Полша да ремонтират два свалени мотора от МиГ-29 и други 6, свалени от по-рано за ремонт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР