Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева настоя спешно

...
Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева настоя спешно
Коментари Харесай

Спешни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха бяха поискани на среща с операторите в енергийния комплекс „Марица Изток”

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева настоя незабавно да се подхващат превантивни и настоящи дейности при неподходящи данни от системата за ранно предизвестие, с цел да се предотврати и понижи замърсяването на атмосферния въздух по индикатор серен диоксид.

Срещата с представители на четирите горивни съоръжения в енергийния комплекс „ Марица Изток ” се организира в понеделник, 17 октомври.

Повод за своевременната реакция от страна на Министерство на околната среда и водите са записаните през почивните дни превишения на серен диоксид – данните са от Автоматичната измервателна станция „ Гълъбово “ за 15 и 16 октомври. Заради регистрираните стойности през вчерашния ден Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора извърши изключителна инспекция на операторите в региона на Гълъбово.

По време на инспекциите се откри съществуване на  неорганизирани излъчвания на площадката на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ ЕАД в Гълъбово. За откритото нарушаване от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора ще бъде формирана административно-наказателна процедура по реда на член 123в, т. 2  от Закона за запазване на околната среда (ЗООС) за несъблюдение на условия от комплексното позволение.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора издаде наставления на всички оператори на огромни горивни съоръжения за предприемане на ограничения и недопускане утежняване качеството на атмосферния въздух. Регионалната ревизия ще възобнови интензивния настоящ надзор на горивните съоръжения по всички условия от издадените сложни разрешителни в региона на енергиен комплекс „ Марица Изток ”. Позиционирана е и спомагателна мобилна автоматизирана станция от Изпълнителна агенция по околна среда в рамките на град Гълъбово.

В резултат на засиления надзор от страна на Министерство на околната среда и водите от началото на септември до 16.10.2022 година по заповед на министър Росица Карамфилова са осъществени над 48 изключителни инспекции взаимно с специалисти от други районни инспекции на огромните горивни съоръжения. Съставени са 15 акта за открити административни нарушавания на изискванията от комплексните разрешителни – 13 на Топлоелектрическа централа „ Брикел “ ЕАД  и по един на „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ЕАД и „ Ей и Ес 3С – Марица Изток 1 “ ЕООД.

Предстои издаване на наказателни постановления в нормативно избрания период. За несъблюдение на условията по член 123в и член 125 от Закон за опазване на околната среда на оператор на съоръжения – юридическо лице, законът планува налагането на имуществена глоба от 10 000 до 500 000 лева съгласно тежестта на нарушаването и въздействието върху околната среда.

Ще се организира работна среща на Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда с регионалния шеф на Стара Загора и Община Гълъбово за набелязване на общи институционални ограничения за идния отоплителен сезон. Също по този начин ще бъде засилен и контролът от страна на Министерство на околната среда и водите към общините за осъществяването на ограниченията в техните стратегии за качество на атмосферния въздух.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР