Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов дава пресконференция във връзка

...
Заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов дава пресконференция във връзка
Коментари Харесай

Михаил Стойнов: Единствено ЦИК може да инсталира софтуер на машините

Заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов дава конференция във връзка със събитията от 25 октомври, разказани в справката на ДАНС, която провокира скандал с машиините за гласоподаване.

Стойнов изясни, че софтуерът за гласоподаване би трябвало да е с отворен код (т.е. публичен) според Изборния кодекс.

" Машините за гласоподаване се удостоверяват най-много от гласоподавателя заради простата причина, че той поглежда и вижда със личните си очи какво е отпечатала машината. Това е най-важното засвидетелствуване за всеки един гласоподавател. Второто нещо е, че тази сигурна среда, в която се прави удостоверяването на машините, е сигурна не тъй като в нея има някаква загадка, а тъй като в софтуера на гласоподаване има авторско право ".

На въпрос написано ли е по кое време и какъв брой пъти се тества кодът на машините, зам.-министърът отговори:

Аз съм тук поради уменията си като IT експерт, имам мандат от моя министър да ревизира целия този развой и да го ръководя. Вие бихте ли подписали едно от най-важните решения за една демократична страна, без да се погледнали това, което подписвате и удостоверявате? Последният автограф след всички на три самостоятелни институции и четири групи за сертификация и доста външни специалисти - те всички споделят " вие би трябвало да подпишете ". Аз пожелах да управлявам този развой като следя, може би съм единственият зам.-министър, който досега е следил процеса директно, с цел да убеди себе с, личната си съвест и моя министър, че този развой е осъществен вярно. Не съм намерил нищо притеснително в този развой, а специалистите в техните отчети поучават да подпиша решението и в случай че аз не го подпиша, би трябвало да имам решение за това. самите специалисти също не намират нередности и поучават аз да подпиша това решение ".

Секретарят на министерството изясни, че главната илюзия е, че след довереното изглаждане нищо повече не може да се прави. Довереното изглаждане не е края на процедурата.

" То е един обред, в който една процедура се извършва следено от специалисти на ЦИК. Създават се няколко продукта в границите на тази процедура, а в рамките ѝ криптографският ключ, който заключва софтуера на машините, се генерира от членовете на ЦИК. Най-важният артикул от тази процедура е основаване на инсталационен имидж или флашка, с която след това следва да се конфигурира (софтуер) ан 9000 машини ".

Довереното изглаждане значи - построен е програмен продукт, той има неповторим хеш код, или цифрово ДНК, което след това се търси на разписката от всяка една машина.

ЦИК прави процедурата по доверено създаване преди да завърши удостоверяването, тъй като би трябвало софтуерно време, в което изпълнителят на поръчката (Сиела Норма - б.р.) би трябвало да конфигурира софтуера на 9000 машини, което се случва за към седмица.

" Довереното създаване основава един програмен продукт с този хеш, който от момента в който е основан и предаден на ЦИК се употребява само и единствено от ЦИК. Тя развъжда този програмен продукт, тя го предава на изпълнителя на публичната поръчка, тя управлява инсталирането на машините ".

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР