Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи

...
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи
Коментари Харесай

В Париж Захариева ще обсъди българското председателство на Съвета на ЕС


Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева дойде на летище „ Шарл де Гол “ в Париж. Първият ни посланик е на двудневна аудиенция във Френската република.

Днес Екатерина Захариева ще се срещне с министъра за Европа и външните работи на Френската Република Жан-Ив Льо Дриан. Предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския Съюз, въпроси от европейския дневен ред и бъдещето на Европа ще бъдат измежду акцентите в диалога на двамата първи дипломати. Захариева и Льо Дриан ще обсъдят и тематики от региона на двустранните връзки с фокус върху областите от съвместен интерес, оповестиха от Министерство на външните работи.

В програмата на българския вицепремиер за 23 октомври e планувана среща и с Генералния секретар по европейските въпроси Филип Леглиз–Коста.

На 24 октомври Захариева ще беседва с министъра на правораздаването и страж на държавния щемпел на Франция Никол Белубе в границите на работна закуска.

Дипломатическите връзки сред Република България и Френската република са открити на 8 юли 1879 година През юли 2008 година двете страни подписаха Споразумение за стратегическо партньорство, което включва Политическа декларация и Пътна карта и обгръща всички сфери на двустранното съдействие.

България и Франция поддържат отлични връзки на стратегическо партньорство и деен разговор, както в двустранен проект, по този начин и по въпроси от общ интерес в границите на Европейски Съюз и НАТО. Политическият разговор на високо и най-високо ниво през последните години се развива динамично.

На 24 и 25 август в България на работно посещаване бе френският президент Еманюел Макрон. Във Варна той се срещна с президента Румен Радев и с министър-председателя Бойко Борисов.

Преди това - на 6 юни 2017 година, се състоя работно посещаване на министър-председателя Бойко Борисов във Френската република, в границите на което българският министър председател беседва с френския президент.

На 27 юни 2016 година на посещаване в Париж бе президентът Росен Плевнелиев.

На 27 октомври 2016г. Екатерина Захариева, в качеството си на правосъден министър, бе на работно посещаване във Франция, където се срещна с сътрудника си Жан-Жак Юрвоа, с Генералния секретар на Франция по европейските въпроси Филип Леглиз-Коста и с държавния секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

Последната аудиенция на български външен министър във Френската република бе на 6 септември 2016 година, когато министър Даниел Митов се срещна с френския министър на външните работи и съдействието Жан-Марк Еро.

Между България и Франция съществува интензивно оперативно взаимоотношение в региона на противодействието на проведената престъпност, противозаконната миграция, тероризма, както и доста добър експертен продан. От 10 години към министъра на вътрешните работи на България има назначен френски консултант.

Франция е измежду водещите външнотърговски сътрудници на България. През последните години икономическите връзки сред двете страни бележат позитивно развиване, като в сферата съществува към момента неосъществен капацитет. За интервал от 10 години, двустранният стокообмен се е нараснал с 61.2%, като българският експорт за Франция се е нараснал два пъти. Франция заема 6-о място в българския експорт и 10-о място измежду водещите страни във вноса. Френската република се подрежда на 12-о място по мярка на директните вложения в България. По данни на Българска народна банка през първото тримесечие на 2017 година са осъществени чисти заплащания в размер на 17 млн. евро. Потенциал за френски вложения има в региона на енергетиката, ръководството на води и боклуци, построяването на инфраструктурни обекти, машиностроенето, хранително-вкусова индустрия, биологичното земеделие, лозаро-винарския отрасъл и други.

Туристическият бранш също се развива динамично. Наблюдава се усилване на туристическия продан сред двете страни. В интервала януари-юни 2017 година България е посетена от 47 260 френски туристи, което е растеж от 30.7% в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Ръст бележи и броят на българските туристи, посетили Франция. В интервала януари-юни 2017 година те са 19.3% повече спрямо 2016 година

Сътрудничеството в региона на науката, образованието и културата сред България и Франция е изключително интензивно. То се реализира въз основата на подписани Културна конвенция и Спогодба за научно и техническо съдействие. Двете страни работят и по тригодишни Програми за съдействие в региона.

В България работят 10 френскоезични информационно-документационни центъра. Гимназиите с интензивно проучване на френски език са 47, като дипломите на приключилите 22 български гимназии с преподаване на френски език се признават при постъпване във френски университети. Успешно действат Френският колеж „ Виктор Юго ” в София и Международното франкофонско учебно заведение „ Шарл Перо ” във Варна. Във Франция разпространяването на българския език е поверено на Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж. Във френската столица действат три български учебни заведения, а в Лион - българско учебно заведение и детска градина. Лекторат по български език има в университета „ Екс-Марсилия ”.

От октомври 1993 година България е пълновръстен член на Движението на франкофонските страни, преименувано през 1997 година на Международна организация на Франкофонията. Шест франкофонски департамента действат сполучливо към български висши образователни заведения, а в София дейна активност развива Френски институт.

На 31 януари 2012 година в Париж беше подписано Споразумение за съдействие сред музея „ Лувър ” и Министерството на културата на България. Осъществени бяха редица значими изложения в София (на музея „ Пти Пале ” през 2012 година, на Жул Паскин през 2013 година, „ Роден - метаморфози ” през 2014 г.). На 14 май 2015 година в музея Лувър бе открита изложбата „ Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България ”, а в интервала на представянето на експозицията в Париж се организира Български културен сезон.

Българската общественост във Франция наброява сред 20 000 и 25 хиляди души по публични данни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР